Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rien van Hoeve: Acute zorg moet regionaal worden ingekocht

Rien van Hoeve: Acute zorg moet regionaal worden ingekocht om de stijgende zorgkosten te drukken

De marktwerking in de zorg maakt de spoedeisende zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren (ANW-uren) onnodig duur en kwetsbaar en werkt contraproductief. Door de dubbele bezetting op huisartsenposten enerzijds en de eerste hulp van ziekenhuizen anderzijds, rijzen de kosten de pan uit. De profileringsdrang van ziekenhuizen zorgt bovendien voor een onnodig groot aanbod van 24-uurszorg. Tijdens de ANW-uren is er op regionaal niveau een overcapaciteit die de samenleving tientallen miljoenen per jaar kost.

Wil men paal en perk stellen aan de profileringsdrang van ziekenhuizen en de kwaliteit van de ANW-zorg goed en betaalbaar houden, dan moet de zorg op regionaal niveau worden gecentreerd, georganiseerd en worden ingekocht. Het loket voor spoedeisende hulp kan in de nacht in de helft van de ziekenhuizen gewoon dicht. Hiervoor is nieuwe, dwingende regelgeving nodig dat de ANW-zorg behoedt voor marktwerking en is afgestemd op de demografische en geografische opbouw per regio. Een regionale autoriteit, waarin de eerstelijnszorg is georganiseerd, moet worden belast met de inkoop en coördinatie van de ANW-zorg. Hierbij is een eenduidige financieringsregeling noodzakelijk, waarvoor ontschotting tussen de verschillende budgethouders onvermijdelijk is. Binnen dit regionale stelsel moet de huisartsenpost een poortwachterfunctie vervullen die de spoedeisende hulp tijdens de ANW-uren coördineert.

Rien van Hoeve, directeur Huisartsenposten in Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.