Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rietveld: Extramuralisatie moet langzamer

Mark van Dorresteijn
‘Extramuraliseren is een goede trend. Maar doe het langzamer, zodat we voldoende geschikte seniorenwoningen kunnen bouwen. Anders gebeuren er ongelukken’, waarschuwt Harry Rietveld, directeur-bestuurder van woningcorporatie SOR in een interview met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.
Rietveld: Extramuralisatie moet langzamer

SOR is een van de grootste woningcorporaties voor 55-plussers en is actief in de regio Rotterdam en de Hoeksche Waard. Rietveld ziet dat het kabinet flink vaart zet achter het extramuraliseren. Over drie jaar mogen ouderen met zzp 4 (intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging) niet meer naar een verzorgings- of verpleeghuis. Dit jaar moeten al de mensen met minder ernstige problemen (zzp 1 en 2) zichzelf zien te redden. Rietveld voorspelt in het interview dat voor 2020 de helft van alle Nederlandse verzorgingshuizen gesloten zijn. ‘Ik hoop dat er binnenkort ophef ontstaat over de sluiting van een verzorgingshuis, want mensen hebben geen idee wat er allemaal staat te gebeuren.’

Extramuralisatie

De bestuurder legt uit dat zij al veertien jaar geen klassieke verzorgingshuizen meer bouwen. Doordat extramuralisatie opeens versneld doorgevoerd wordt, moeten de verzorgingshuizen versneld afgeschreven worden en daar is geen rekening mee gehouden. ‘De zorgsector wordt nu ineens in drie jaar geconfronteerd met een grote krimp, terwijl er minstens 150.000 aangepaste woningen te weinig zijn. De overheid en lokale politiek hebben het te lang af laten weten. Zij doen nu net alsof mensen met zzp 1 en 2 niet meer bestaan’, aldus Rietveld.

Transitiefase

Als oplossing noemt Rietveld een transitiefase van zeven tot acht jaar. Oude verzorgingshuizen omzetten in zelfstandige woningen, gaat niet werken, meent hij. ‘Het bestaande vastgoed is niet geschikt om bewoners met een lichte zorgvraag huisvesting zelf te laten betalen. Zelfstandig wonen is heel wat anders dan een kamertje verhuren. Wie betaalt dan de recreatiezaal en de receptionist? Alleen “omkatten” is een doodlopende weg.’

1 REACTIE

  1. Kijk dat bedoel ik nu. Een groot salaris verdienen en de problemen rond zijn vastgoed niet zelf op kunnen lossen.
    Handreiking. Hoeveel mensen zijn er niet die na een operatie er geweldig bij gebaat zijn als ze het herstel en de nodige therapie in een verpleeg of verzorgingshuis kunnen doen en na enige tijd weer naar hun woonsituatie gaan.
    Of eindelijk is de tijd aangebroken dat je naar eenpersoons kamers kunt; dus verbouwen; iets dat de minister al 8 jaar geleden heeft toegezegd. U reageert wel op suggesties van de minister die u zelf niet goed uitkomen, maar u legt al 8 jaar de suggesties van de minister — als het over patienten gaat — maar gemakshalve naast u neer.
    Wij betalen onze bestuurders van verpleeg en verzorgingstehuizen zo veel, omdat ze kwalitatief zo goed zijn. SUCCES
    Elke verpleeg en verzorgingsinstelling waar uit de boeken blijkt dat ze financieel niet of nauwelijks rond komen, moet onmiddellijk het IGZ en de Belastingdienst naar toe, want daar vloeit heel veel geld weg dat niet aangewend wordt voor de zorg; ERG Hè

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.