Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate publiceert uitkomsten kankerzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft gegevens op de website gezet over de kwaliteit van de geleverde zorg bij borstkanker, longkanker, prostaatkanker en maagkanker.
rijnstate.foto adamstel.gif
Foto: a/damstel

Ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaan binnenkort ook over tot publicatie van hun kwaliteitsgegevens.

Transparant

De informatie gaat over patiënttevredenheid, het aantal uitgevoerde behandelingen, wachttijden voor de start van een behandeling en behandelresultaten zoals complicaties en achtergebleven kankerweefsel na een operatie. Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur van Rijnstate: ‘Het leveren van een hoge kwaliteit van zorg heeft bij Rijnstate de hoogste prioriteit. Daarbij willen we zo transparant mogelijk zijn. Dit soort informatie geeft onze patiënten en hun naasten meer inzicht in de kwaliteit van onze zorg bij kanker.’

Kwaliteitsindicatoren

De gegevens op de website gaan hoofdzakelijk over 2016. Waar mogelijk zijn de cijfers afgezet tegen een landelijk gemiddelde. De meeste cijfers betreffen indicatoren waarvoor een landelijke registratie is, een aantal cijfers komt uit eigen onderzoek. Bijvoorbeeld de patiënttevredenheid bij long-, prostaat- en maagkanker. Rijnstate biedt bijna alle vormen van oncologische zorg aan en behoort onder andere op het gebied van borstkanker en longkanker bij de grootste oncologische centra in Nederland. In de komende periode gaat het ziekenhuis ook voor andere kankersoorten kwaliteitsinformatie op de site publiceren.

Behandeluitkomsten

Patiënten met longkanker die in behandeling zijn bij Rijnstate vullen op een aantal momenten tijdens hun behandeling vragenlijsten in. Er staat bijvoorbeeld een vraag in over de mate waarin de patiënt nog in staat is dagelijkse activiteiten uit te voeren. Door de antwoorden hierop op verschillende momenten naast elkaar te leggen, ontstaat er een beeld van het effect van de behandeling op de kwaliteit van leven. Op de website van Rijnstate staat in een aantal grafieken en tabellen een deel van de uitkomsten van dat onderzoek. Voor de patiënt kan deze informatie helpen in de verwachtingen en voorbereiding op mogelijke effecten op het dagelijkse leven in de loop van de behandeling.

Samenwerking

Onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum werkt Rijnstate samen met ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Ook op regionaal niveau zullen binnenkort de kwaliteitsgegevens van de oncologische zorg worden gepubliceerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.