Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Veel uitdagingen voor personalised medicine’

Redacteur Zorgvisie
Er zijn nog veel uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat er in Nederland gebruik kan worden gemaakt van personalised medicine (pm). Dat schrijft het RIVM.
medicijnIstock1400.jpg
Foto: iStock.

Het RIVM deed de afgelopen tijd in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek naar het inzetten van personalised medicine, op een specifieke patiënt afgestelde medicijnen. De conclusie: het gebruik van rm biedt veel kansen voor de gezondheidszorg, maar staat nog voor veel uitdagingen.

Gegevens personalised medicine 
Eén van die uitdagingen zijn de gegevens die worden gebruikt voor het maken van de gepersonaliseerde medicijnen, blijkt uit het rapport van het RIVM. Daarbij wordt nu namelijk vooral gekeken naar erfelijke informatie, terwijl er volgens de onderzoekers andere factoren zijn die ook een rol spelen, zoals eetgewoonten, leeftijd en geslacht. ‘Een van de uitdagingen is om alle beschikbare gegevens en eigenschappen van patiënten optimaal voor onderzoek te benutten. Dit geldt ook voor de vertaling van onderzoeksresultaten naar de behandeling in de praktijk’, schrijft het RIVM in het rapport.

Andere uitdagingen 
Verder komt het instituut tot de conclusie dat artsen en apothekers zullen moeten leren om te gaan met pm. ‘Ook moet goed worden nagedacht over privacy en beheer van patiëntgegevens en of de wijze waarop de zorg nu in Nederland is geregeld wel geschikt is voor pm.’ 

Dossier verspilling in de zorg 
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.