Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rob Dillmann: ‘Concentratie covid-zorg lost niets op’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Concentratie van de covid-zorg in enkele ziekenhuizen lost het capaciteitsprobleem op de IC’s niet op. ‘De echte bottleneck is het tekort aan verpleegkundigen’, zegt Rob Dillmann, bestuursvoorzitter van Isala in Zwolle. Hij ziet meer heil in het reactiveren van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.
De urgentielijst is voor ons een bruikbaar stuk gereedschap, maar we zullen de kast toch echt zelf in elkaar moeten zetten.
Rob Dillmann: ‘De aanwijzing was een passende en noodzakelijke maatregel’

Isala ziet het aantal covid-patiënten gestaag

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. Wat Dillman zegt druist tegen alle organisatie- en efficiency principes in. Principes die ook voor ziekenhuizen gelden. Een ziekenhuis is van huis uit een inefficiënte organisatie, omdat het verschillende businessmodellen in één organisatiestructuur heeft ondergebracht. Dat principe heeft goed gewerkt tot de tachtiger jaren. Daarna is het aantal ziekenhuisopnames sterkt toegenomen (verdubbeld) doordat minder of niet-zieke patiënten ook voor behandeling in het ziekenhuis in aanmerking kwamen. Een andere reden dat het aantal ziekenhuisopnames toenam was dat met nieuwe medicijnen en technologie ooit dodelijke ziektes konden worden behandeld. Het gaat hier om circa 6 miljoen zieke (COPD, Diabetes, Hartpatiënten, etc) Nederlanders, die jaarlijks lichamelijk en op medicijnen worden gecontroleerd door de huisarts of de medisch specialist. Dat alles legt een enorme druk op de ziekenhuizen. Een effectieve oplossing hiervoor is de ziekenhuizen op te splitsen in aparte en zelfstandige bedrijfsonderdelen (business-units). Een andere oplossing die tot een hogere kwaliteit, veiligheid van de zorg oplevert, nog betere resultaten geeft en zeer comfortabel is voor de patient, is dat ziekenhuizen zich tot een beperkt aantal, mogelijk samenhangende medische functies beperken in plaats van nu op 25 medische functies. Dat heeft voor een piepklein land als Nederland grote voordelen, zoals: meer samenhang tussen de eerste en tweede en derde lijn, beter ingevoerde zorgverleners agv een hoger aantal patiënten per zorgverlener, dus betere resultaten, dus productiever, dus optimale benutting van ziekenhuisinfrastructuur.

    2. Lees alle reacties
    3. Rob Dillmann heeft gelijk als hij zegt dat het personeelstekort de bottleneck is. maar net zoals het tekort aan IC capaciteit door beleid is veroorzaakt is ook het personeel’s tekort het gevolg van beleid. Spreiding van patiënten is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende oplossing maar het creëren van een reservisten bestand dat, na bij en nascholing, in voorkomende gevallen weer kan instromen is in april 2020 al in een memo aan de tweede kamer fracties gestuurd. Onder het kopje:” Je mag je een keer laten verrassen maar geen twee keer”! We zitten nu op 4x en een klein rekensommetje leert dat er voor elke niet gevaccineerde corona patiënt ( gemiddeld 17 dagen IC bezetting) 8 cardiale interventie patiënten( gemiddeld 2 dagen IC) moeten wachten. Aan die groep patiënten is dat niet meer uit te leggen. Wie zich willens en wetens niet laat vaccineren ( religie,angst, wappie,) en op de IC een levens reddende plek in beslag neemt van iemand die die keus niet heeft lijkt het me inderdaad niet onaantrekkelijk de kosten van dat IC verblijf maar op die Covid patiënt te verhalen.
      groet,
      j.Sluimers

    4. Dhr. Dillmann heeft helemaal gelijk. Wat er moet komen is een financiële ontmoediging voor non-vaccers, in de vorm van een extra eigen risico van € 1000 voor mensen die zich vrijwillig niet hebben laten intenten en opgenomen moeten worden voor een ziekte die men met vaccinatie had kunnen voorkomen, althans de ziekenhuisopname ervoor.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.