Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Rob van Dam erkent onderbezetting Osira Amstelring

Bestuurder Rob van Dam wil de onderbezetting bij zijn zorgorganisatie Osira Amstelring zo snel mogelijk oplossen. Maandag protesteerden medewerkers van het Osira-verpleeghuis Sint Jacob nog samen met Abvakabo FNV tegen onderbezetting.
Rob van Dam erkent onderbezetting Osira Amstelring

‘Ik neem het signaal over onderbezetting zeer serieus’, zegt Van Dam. ‘Het is ook een reëel probleem, met name in de zomermaanden. Met het betrekken van de medewerkers bij het invullen van het rooster wil ik het probleem zoveel mogelijk oplossen.’

Actie

Medewerkers van verpleeghuis Sint Jacob stelde maandag dat door te weinig personeel bewoners niet onder de douche kunnen, ten val komen en geen activiteiten of toezicht krijgen. En ze wijzen in een persbericht op een incident waar in een afdeling van een zorglocatie geen nachtdienst aanwezig was. Pikant omdat er eerder ’s nachts een brand woedde die een cliënt het leven heeft gekost. ‘Ik herken dit probleem’, zegt Van Dam. ‘Als er iemand in de zomer op het laatste moment afvalt voor de nachtdienst, is het moeilijk snel een vervangende medewerker te vinden. De medewerkers in de nachtdienst tijdens de brand hebben overigens voorbeeldig gereageerd, vindt ook de brandweer.’

PVV-geld

De actiegroep eist dat Osira Amstelring de 6,9 miljoen euro die Osira Amstelring 1 januari van de staat ontving in het kader van de zogenoemde PVV-gelden, direct uitgeeft aan extra personeel. Uit financiële stukken van de zorginstelling blijkt volgens Abvakabo FNV dat 3,2 miljoen euro van dit geld niet besteed wordt. De zorgmedewerkers van Osira/ Amstelring zien volgens de bond op de werkvloer ook niets terug van extra collega’s, terwijl deze zo ontzettend hard nodig zijn.

Werving

Van Dam: ‘Zij baseren dat bedrag waarschijnlijk op een tussenrapportage. Natuurlijk besteden wij het gehele bedrag. We hebben dit geld voor extra handen aan het bed op twee manieren ingezet. Anderhalf miljoen euro is besteed aan scholing en training van bestaand personeel en de andere 5,4 miljoen wordt gebruikt voor de werving van nieuwe mensen. Die werving is in volle gang en we hebben nog niet heel dat budget uitgegeven. Dat is wat deze groep waarschijnlijk in de tussenrapportage heeft gezien.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Robert van den Berge)

Lees meer:

Rob van Dam in Zorgvisie magazine augustus 2012

Rob van Dam wordt bestuurslid Amsteling/ OsiraGroep

Zorgmedewerkers bezetten verpleeghuis Osira

20 REACTIES

 1. Met afgrijzen lees ik de berichten over Osira en de bestuurder Rob van Dam, en zijn mismangement van Osira. Mijn moeder verblijft al enige tijd in het St. Jacob verzorgingstehuis . Vorige Week brak zij daar heup, nadat ik haar de dag ervoor op zaterdag onder de poep in bed had aangetroffen. Nadat zij in het Kennemer Gasthuis is geopereerd en redelijk opknapte, werd zij gisteren terug geplaatst in de St Jacobskliniek, nu op de gesloten afdeling. Vanmiddag bezocht ik haar en vond haar in totale ontreddering in bed aan. Geen drinken in een kopje met tuit was voorradig en lag zij zonder een luier in haar bed te malen met haar kunstgebit. Vervolgens draaide de verzorger haar op de geopteerde heup, omdat hij dit niet wist, Rob van Dam moet zich schamen voor deze toestanden. Gaarne ontvang ik reacties van familieleden van demente patiënten die hier verzorgd worden. Schande !

 2. Lees alle reacties
 3. Ab Klink (ja die) heeft een voorstel gedaan naar de overheid om in de zorg 4 tot 8 miljard te sparen DOOR BETERE KWALITEI. ** Dit schreef ik naar kassa daarover; zeer leesbaar voor de zondag ** AAN KASSA: Die vuile vieze geslepen bureaux als Booz & Company — ik herhaal al zulke bureaux, niet alleen Booz & Company; ook heel veel kleintjes — hebben de zorg kapot gemaakt. Die hebben jarenlang met nietszeggende kreten een HELE HELE DURE PLAATS GEPAKT IN DE ZORG door zogenaamde onderzoeken, analyses, adviezen, statistische overzichten, nietszeggende cursussen. Let op, dezelfde miljarden waar ze nu over praten. Maar dat zeggen de geslepen jongens en dames in dure pakken en mantelpakjes niet. “Door te focussen op betere zorg”, vermelden ze. Dat is weer zo’n kreet waarvan ze weten dat die het goed doet. Vraag ze naar een inco, ondersteek of thermometer en ze geven je respectievelijk een figuurzaag, een potlood en theekop in je hand. Mensen let op: “door meer kwaliteit besparen we 4 tot 8 miljard zeggen ze”; bedenk dat het laagste en hoogste getal 4000 miljoen verschilt (vierduizend miljoen). Dat is dus gewoon een slag in de lucht. “En dat doen we op kwaliteit”. Het is om te gieren. Vraag elke directeur van een zorginstelling om betere kwaliteit en hij zegt dat hij daar het geld niet voor heeft. Voor het gemak noemen ze niet een concrete actie om ook maar 1000 euro te besparen; nee zij besparen 8 miljoen maal 1000 euro (achtduizend miljoen). Ik weet wel een besparing van miljoenen voor de toekomst. HOUD VOORAL BUREAUX ALS BOOZ & COMPANY BUITEN DE DEUR. Ze (Klink, zijn bureau en consorten) zitten gewoon te vissen naar een makkelijke nietszeggende opdracht die miljarden oplevert. Doen criminelen ook. Jullie denken dat ik een bestuurder van een instelling ben. Helemaal mis. Mijn heel lieve en knappe vrouw (nog maar 68) heeft er – onder andere vanwege de slechte instellingenzorg — een eind aan gemaakt in de zorginstelling omdat het geld voor echte kwaliteit gedurende 20 jaar naar geslepen bureaux als Booz & Company is gegaan. Het meest ergerlijke is nog dat sommige bestuurders onder een hoedje hebben gespeeld met zulke bureaux en daar in hun derde huis in Toscane GEEN ENKELE SPIJT VAN HEBBEN.

 4. Reactie op ‘uit de pas’: Willeke Stadtman was/is inderdaad een grote schande. Zij heeft in circa 16 jaar een door-en-door ziek, verziekt Osira Amstelring gecreëerd, alleen voor haar eigen status, macht en (hoge) inkomen. MAAR Rob van Dam is geen haar beter, dat heeft de SP, b.v. Renske Leijten en de Tweede Kamer ook al lang door!!! (Overigens in zijn vorige baan heeft hij het in de Haagse VVT ook al niet zo fraai gedaan). O.a. een van de eerste dingen die Rob van Dam deed terwijl de interne en publieke discussie er nog vol op overliep Willeke Stadtman snel een totaal onverdiend afscheidskadootje van € 125.000 over te maken. En de kern van zijn ‘Plan van Aanpak Osira Amstelring’ was ‘de medewerker centraal’ en dat terwijl al meer dan 10 jaar het officiele beleid is en de wettelijke voorschriften zijn dat de client/bewoner centraal MOET staan!!! En beste ‘uit de pas’ ook de Raad van Toezicht Osira Amstelring heeft haar verantwoording totaal niet genomen en zijn allemaal rustig blijven zitten en dekken nu weer een door hen aangestelde falende voorzitter Raad van Bestuur!!!

 5. En ik ben het met Willem Bierman eens dat de (meeste) zorgmedewerkers niet naar zichzelf kijken, maar alleen naar Osira en gaan piepen bij de ABVAKABO en SP. (VEEL) TE HOGE WERKDRUK is bij circa 90% van de werkvloer dus een LACHWEKKEND argument, als het niet zo heel erg triest was (zie mijn eerdere reactie). En wordt alleen als een leugenachtig excuus gebruikt voor nog minder werk en een nog hoger salaris en daar wordt dan ook nog vaak de kwaliteit van zorg en ‘handen aan het bed’ bij MISBRUIKT!!! Jammer dat Abvakabo FNV, b.v. Lilian Marijnissen, dat nog niet in de gaten heeft of openlijk erkent!!! Dat wordt wel tijd Abvakabo en Lilian!!!

 6. @adje rem. Jij moet blijven reageren; dan blijf ik onder alle ellende van de zorginstellingen toch nog HEEL EVEN EN EEN HEEL PIETSIE VROLIJK. Dit was je reactie; het herhalen waard (zie hierboven): Alleen voor zorgmanagers geldt geldt het spreekwoord : verbeter het inkomen , alleen bij jezelf . Rustige dag nog.

 7. IEDEREEN, ook de Abvakabo FNV, gaat voorbij aan het FEIT dat circa 90% van de werkvloer maar circa 5 uur per dienst van 8 uur ook echt werkt! En dan die circa 5 uur ook nog meestal passieloos, ongeinteresseerd en onzorgvuldig en ondertussen de bewoners slecht behandelend en zeer slecht bejegenend! Als dit allemaal niet zou gebeuren dan is er een ruim personeelsOVERSCHOT in de V&V!!!!!

 8. LEES DEZE REACTIE VOORAL: @Tulah – bijna zeker een zeer betrokken verpleegster/verzorgster bij Osira – schrijft in haar reactie (zie hierboven) iets heel opmerkelijks. Ik geef het hier weer: “”De bezetting binnen Osira is al jaren minimaal, vaak zelfs onder het minimum. Er is daarmee sprake van een structureel probleem, niet een incidentele rooster- vakantie blunder””. Tulah zegt hiermee iets heel belangrijks, welke HELAAS, HELAAS op veel zorginstellingen van toepassing is. Denk even met mij mee a.u.b. Voor een willekeurige verzorgingsafdeling (bijv geriatrie) ontvangt de instelling van de AWBZ bijv per maand 250.000 euro (110 patienten, 30 dagen, 80 euro per dag). Daar hoort een bepaalde verzorgings- medewerkers capaciteit bij (voorgeschreven door de AWBZ !!). Tulah beweert in al haar betrokken- en eerlijkheid dat die verzorgings-/medewerkers bezetting structureel te laag is. MIJN VRAAG: WAAR BLIJFT NU HET GELD DAT AL JAREN WEL WORDT GEIND VAN DE AWBZ EN NIET ALS LOON WORDT BETAALD AAN DE MEDEWERKERS??????.

 9. @Willem Bierman; jij schijnt het normaal te vinden dat het personeel IN EEN VERZORGINGSTEHUIS MASSAAL VAKANTIE NEEMT. Is daar geen leiding die daar op toe ziet. Bierman we hebben het wel over patienten waar uw moeder of familie morgen ook toe kan behoren. Hoop niet dat u in de zorg werkt. Ik ril ervan. MAAR HELAAS WERKEN ER STEEDS MEER NET ALS U IN DE ZORG; zoals bestuurder Rob van Dam die zich als leider achter vakantie schuilt. Wat een ontiegelijke dweil. Heeft hij bij die lagere bezetting ook de te betalen bedragen aangepast: hij heeft namelijk minder zorg verleend; douchen (en nu noem ik een voorbeeld) zit opgenomen in het bedrag wat wordt betaald. van Dam heeft een economische opleiding: Door het toilet spoelen die schurk

 10. Het is nog maar kort geleden dat Osira werd geleid door Stadtman:
  Stadtman tekende op 11 januari 2010 een overeenkomst met dhr. M. van der Lee van Access International BV waarin werd besloten dat de OsiraGroep € 10.000.000,- zou betalen, om de zorgroutes in te voeren. (AWBZ gelden).
  De kaalslag in de zorg is toen maximaal ingezet. De organisatie kwam op slopershoogte uit. Alle kwaliteit werd de organisatie uitgewerkt. Van Dam heeft dit allemaal teruggedraaid (complimenten!) Het duurt wel even voordat medewerkers weer terugkomen, na zo’n maximale uitholling van je organisatie en vak.
  Het is goed dat Stadtman vervroegd het veld moest ruimen anders was het schip volledig ten onder gegaan. Stadtman handelde totaal onverantwoord als bestuurder en ook de Raad van Toezicht had boter op z’n hoofd. Wel werd de afscheidsreceptie van Stadtman afgeblazen. Het zal nog jaren duren voordat de schade kan worden weggewerkt!!

 11. Bezetting in vakantieperiodes is een jaarlijks vast terugkerend iets wat gewoon een kwestie is van een goede planning maken. Bij een continue-bedrijf, wat zorg is, moet continuiteit van zorg boven individueel vakantiebelang van medewerkers staan.
  Dat dit niet gebeurd, is niet meer en niet minder, het falen van het management dat verantwoordelijk is voor het leveren van deze continuiteit van zorg. Dit heeft helemaal niets met budgetten te maken!!

 12. Beste Willem Bierman
  Waarschijnlijk heb je nog nooit een dag in de zorg gewerkt, anders zou je weten dat er in roosterdienst wordt gewerkt en dat roosters alleen rond gemaakt kunnen worden als er voldoende bezetting is ingepland. Medewerkers kunnen dus helemaal niet “massaal” met vakantie. Een rooster is pas operationeel als het is geakkoordeerd. Daar heb je een leidinggevende voor nodig. Diezelfde leidinggevende bepaalt ook hoeveel mensen met vakantie kunnen gaan en hoeveel inzet van vakantiekrachten er dan nodig is. Want uitval van een medewerker, om welke reden ook, levert meteen een gat op in het rooster. Bezetting binnen Osira is al jaren minimaal, vaak zelfs onder het minimum. Er is daarmee sprake van een structureel probleem, niet een incidentele roosterblunder.
  Pas je advies aan anderen eerst eens op jezelf toe en begin jezelf te veranderen op terrein van kennis vergaren voor je gaat roepen.
  De heer van Dam maakt zichzelf volkomen ongeloofwaardig met zijn uitspraak dat er 5,4 miljoen wordt besteed aan het werven van medewerkers.
  5,4 miljoen van de totaal 6,9????
  Laat hij zijn advertenties soms in bladgoud in de media?
  Het geld is bestemd voor handen aan het bed, om de zorg aan de clienten te verbeteren, werkdruk te verlagen en medewerkers beter ondersteund hun werkzaamheden te laten doen. Niet om glossy wervingscampagnes op te zetten en zorggelden OPNIEUW te besteden aan overhead kosten. Wanneer grijpen we nu eens echt in bij wanbeleid van deze orde?

 13. Het is goed om kritisch naar de inzet van het zorgpersoneel te kijken. Helaas is het voor alle zorginstellingen in Nederland erg moeilijk om een goede bezetting te garanderen in de zomermaanden. Wanneer er iemand ziek wordt of anderzins uitvalt kan er niet altijd onmiddelijk vervanging zijn. Misschien een idee om medewerkers zelf meer invloed te laten uitoefenen op de tot standkoming van het rooster. Dan kunnen ze zelf invloed uitoefenen op de invulling van het werk. Daarnaast zullen ze dan ook meer nadenken over hoe om te gaan met vakantieperioden en ziekte.

 14. werken in de zorg is nog steeds geen goed aangeschreven beroep. Nieuw gediplomeerd personeel te krijgen is en blijft lastig, vooral met het oog op de vergrijzing en ontgroening. Juiste planning en roostering kan helpen de ervaarde druk te verlagen. Het roer moet zeker om en ga daar vooral samen mee aan de slag!

 15. Jammer is dat de zorgmedewerkers niet naar zichzelf kijken, maar alleen naar Osira en gaan piepen bij de ABVAKABO/SP. Waarschijnlijk is iedereen tegelijk/massaal met vakantie gegaan en is er zelfs geen uitzendkracht meer te vinden. Verander de wereld, begin bij jezelf!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.