Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robot helpt na beroerte

Mario Gibbels
Roessingh Research and Development en de Universiteit Twente zijn samen met partners in Nederland, Engeland, Duitsland en Italië een project gestart waarin robots worden ingezet om mensen te helpen revalideren na een beroerte. Het project heet SCRIPT (Supvised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-Robotics) en zal drie jaar duren.
Robot helpt na beroerte

Het projectteam zal robots gaan ontwikkelen die het herhaaldelijk oefenen van arm- en met name handbewegingen na een beroerte vergemakkelijken. Juist hand- en polsoefeningen hebben namelijk de potentie om een grote bijdrage te leveren aan het zelfstandig leven van mensen die een beroerte hebben gehad. De apparaten moeten zo makkelijk en leuk in het gebruik worden dat mensen thuis zoveel mogelijk kunnen en willen gaan oefenen. Daarom worden ze gekoppeld aan motiverende computerspelletjes, die speciaal voor de revalidatie worden ontworpen.

Oefenprogramma

De onderzoekers willen de robot via internet met een therapeut op afstand verbinden via een beveiligde toegang, waarmee de therapeut het oefenprogramma kan aanpassen en de voortgang van de patiënt kan volgen. Op deze manier kan een patiënt het oefenen van arm- en handbewegingen op een speelse manier thuis voortzetten, op basis van de nieuwste inzichten en technologie. Dit zonder dat een therapeut te allen tijde persoonlijk ter plaatse hoeft te zijn.

In het SCRIPT-project zal de Universiteit Twente de robots ontwerpen. Roessingh zorgt voor kennis vanuit klinisch oogpunt, creëert de verbinding tussen robot en behandelaar en onderzoekt vervolgens het effect van de systemen op de revalidatie van de patiënt. (Zorgvisie/ICT)

Lees ook:

Robots aan het bed in verzorgingshuizen

Acht ziekenhuizen laks met operatierobots

Noorse verpleegkundigen positief over inzet robots

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.