Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robotbabyzeehond in Westfriesgasthuis

Het Westfriesgasthuis in Hoorn gaat met een robotbabyzeehond patiënten op de kinderafdeling en de afdeling geriatrie opvrolijken. De therapeutische zeehond, Paro genaamd, stimuleert communicatie en verlaagt de bloeddruk van mensen. De zeehond reageert op aanrakingen, maakt zeehondgeluiden en herkent stemmen.

Het robotzeehondje heeft een kalmerend effect en ontlokt emotionele reacties. Hij kan zijn staart bewegen en zijn ogen openen en sluiten. Hij kan emoties tonen als verbazing, blijdschap en boosheid en produceert klanken die lijken op een echte babyzeehond.

Beste robot

Paro heeft bij geriatrisch patiënten een gunstige invloed op het gedrag en de stemming. Ze komen sneller los, laten vaker blijdschap zien en leggen door Paro makkelijker contact met elkaar. De robotbabyzeehond staat zelfs in het Guiness book of World Records als beste welzijnsrobot ter wereld. Patrick Edgar, de voorzitter van de raad van bestuur van het Westfriesgasthuis, is blij met de komst van de zeehond. “We willen meer aandacht besteden aan het comfort en welzijn van onze patiënten. Paro is hier een mooi voorbeeld van.” De zeehondenrobot is in de jaren negentig in Japan uitgevonden. Omstreeks 2005 kwam de tweede versie op de markt. Paro kost 3000 euro, maar kan tien jaar mee. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Chatrobot licht jongeren voor over seks en drugs

Succes van telemonitoring COPD-patiënten

Uitbreiding IC Westfriesgasthuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.