Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robotrapport is oud nieuws, maar interessant

Mario Gibbels
Robots moeten een essentiële rol gaan spelen in de gezondheidszorg. Dat is de uitkomst van onderzoek van de Europese Commissie.

In binnen- en buitenlandse media wordt deze week aandacht besteed aan het robotica-rapport van TNO. Dat rapport dateert van bijna een jaar geleden en is in het maart/april nummer van ICTzorg reeds besproken, evenals op de site. Nu nog eens in het kort waar dat over ging.

Robotica is de oplossing voor een waslijst aan problemen in de zorg, daar is de Europese Commissie (EC) van overtuigd. Een tekort aan verzorgend personeel en de verwachting van burgers dat de zorg kwalitatief beter wordt, schreeuwen om robotica. Reden genoeg voor de EC om een studie te laten doen naar de voor- en nadelen van robots in de zorg.

Het Nederlandse kennisinstituut Vilans deed mee aan de studie die tot doel had om onderzoeksaanbevelingen te doen aan de politiek en om bewustwording te creëren bij een breder publiek. De studie, waarvan TNO projectleider was, schetst een toekomstperspectief en wijst zes innovatieve gebieden aan als meest belangrijk. Gert Jan Gelderblom, die vanuit Vilans meewerkte aan het onderzoek, legt uit wat deze zes gebieden behelsen. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.