Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rode Kruis Ziekenhuis weer in de rode cijfers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Over 2015 heeft het Rode Kruis Ziekenhuis 345.000 euro verlies geleden, terwijl er in 2014 nog 1,9 miljoen winst kon worden geboekt.
Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.jpg

Een tegenvaller, temeer daar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk weer helemaal op de weg terug leek na de overname door Zorg van de Zaak en de bijbehorende financiële injectie in 2014. 

Omzetbepalingen
Het Rode Kruis Ziekenhuis had in 2015 de omzetbepalingen nog niet goed op orde, zegt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel. Ook was te weinig rekening gehouden met renovatiekosten van het verouderde gebouw. ‘Wij hadden hele lage prijzen, daar is in overleg met de zorgverzekeraars iets aan gedaan voor 2017 en deels ook 2016. Verder hebben we in 2016 gedurende het gehele jaar strak op de kosten gestuurd. Dat heeft al tot gevolg dat we in 2016 weer op winst uit komen.’ Van den Heuvel vertelt dit naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws.

Rode Kruis Ziekenhuis
Daarbij behandelde het Rode Kruis Ziekenhuis zoveel patiënten dat het boven de afgesproken plafonds met de zorgverzekeraars uit kwam. Omzet die het ziekenhuis in principe niet betaald krijgt. Volgens Van den Heuvel gaat het om ‘een flink aantal miljoenen.’ Een beperkt deel daarvan is in 2016 nog vergoed. Volgens hem is de situatie inmiddels weer onder controle. ‘In 2017 hebben wij realistische afspraken kunnen maken, zowel voor de prijzen als voor het volume.’

Belastingprobleem
Het ziekenhuis heeft nog een ander probleem: omdat het is overgenomen en door Zorg van de Zaak is omgevormd naar een BV, is het volgens de belastingdienst verplicht om vennootschapsbelasting af te dragen. Het Rode Kruis Ziekenhuis is sinds 2015 in een discussie verwikkeld met de Belastingdienst omdat het van mening is dat het onder de medische vrijstelling valt. Een woordvoerder van Zorg van de Zaak laat weten dat  nog niet bekend is over welke bedragen het gaat. Ook is nog onduidelijk wanneer de Belastingdienst met zijn standpunt komt. Zorg van de Zaak onderzoekt wel of het een bezwaarprocedure gaat starten. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.