Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Roep om actie IGZ bij AriënsZorgpalet

Vakbonden ABVAKABO FNV, NU’91 en CNV Publieke Zaak hebben een brandbrief aan de hoofdinspecteur Jenneke van Veen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd. Aanleiding is de gang van zaken bij zorgverlener AriënsZorgpalet. Bij deze organisatie zijn nog steeds grote problemen ondanks een eerder onderzoek van de IGZ.

De vakorganisaties krijgen nog altijd verontrustende berichten van werknemers bij AriënsZorgpalet. Dit terwijl de IGZ in juli 2008 bij deze organisatie een toezichtbezoek heeft afgelegd en een rapport heeft gepubliceerd op haar website.

Rapport deugt niet

Volgens vakbondsbestuurder Jan Kramer deugt het rapport dat de inspectie destijds heeft gemaakt niet. De situatie bij de zorgverlener is er ook niet door verbeterd. “Het rapport is opgesteld op basis van een vooraf aangekondigd bezoek. Hierdoor heeft AriënsZorgpalet de tijd gehad om schone schijn te maken. Er zijn voor de dagen rondom het bezoek tijdelijk extra schoonmakers en uitzendkrachten ingehuurd.”

ZZP-systematiek

Daarbij is de inspectie in het rapport van vorig jaar niet ingegaan op een aantal misstanden die de bonden hadden aangekaart. Belangrijkste punt is dat het bestuur van AriënsZorgpalet volgens de bonden veel te snel en onzorgvuldig de ZZP-systematiek heeft ingevoerd. Deze operatie vond in slechts twee maanden plaats. In het kader van deze spoedoperatie is boventallig personeel ontslagen. Dat heeft uiteindelijk een neerwaartse spiraal in gang gezet waar de zorgaanbieder tot op de dag van vandaag niet uit heeft weten te ontsnappen. Daarbovenop spelen financiële zaken met betrekking tot vastgoed. “Het is jammer dat die invoering van ZZP’s zo overhaast door de bestuurders is ingevoerd, omdat zij veel langer de tijd hadden kunnen nemen”, zegt Kramer.

Ontslag bestuur

Volgens bestuurder Bart ten Have hebben de bonden geen antwoord gekregen op een brief die zij in september naar de inspectie hebben gestuurd. Deze brief naar aanleiding van het rapport van IGZ wordt nu opgevolgd door een brief naar de hoofdinspecteur. “Het is de hoop dat de situatie door optreden van de inspectie nu wel gaat verbeteren. Nu gaan er meer dingen mis dan ik kan opnoemen. Met gebrek aan personeel, ongeschoold personeel en geschuif met diensten. De enige oplossing die ik zie is het ontslag van het huidige bestuur en de benoeming van een nieuw bestuur die wel het vertrouwen van het personeel heeft.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

De brief van de inspectie

De brief van ABVAKABO FNV

FNV naar inspectie om slechte zorg Ariëns Zorgpalet

Ontslagen AriënsZorgpalet door zzp-financiering

Personeel Ariëns Zorg­palet eist betere kwaliteit zorg

3 REACTIES

  1. het is een schande voor een zo rijk land als Nederland dat de kwaliteit van de zorg (niet alleen in de verpleeg – en verzorgingshuizen) zo zwaar gezonken is . Het tekort aan geld , dat met name door de enorme bureaucratie en verkeerd management veroorzaakt wordt, kost op alle fronten kwaliteit ( niveau personeel daalt snel ). Het is onbegrijpelijk dat in dit land de zorg wordt gezien als “kostenpost “, en niet als investering .De bodem is bereikt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ondanks alle grote inspanningen van de werkvloer , die steeds verder uitgehold worden . We zijn inmiddels beland in Amerikaanse toestanden: heb je geen geld , dan ook geen zorg . Hoever kan dit nog gaan ??????????????????????????

  2. Lees alle reacties
  3. Eigen belang is het belangrijkste belang van de vakbonden. Laat ze nu eens écht opkomen voor de medewerkers en cliënten daar waar het nodig is en niet alleen bezig zijn met wegsturen van directies en Raden van Bestuur. AZP zit in een opbouwende fase en gaat weer de goede kant op. Laten we onze schouders eronder zetten en go for it! Samen komen we er wel!

  4. Goede actie van de bonden, de inspectie treedt doorgaans veel te slap op in de ouderenzorg.De zorgwerknemers lopen in een slechte organisatie veel meer kans om fouten te maken waar de zorgvragers dan weer de dupe van worden. Veel sterkte toegewenst Jan Kramer en zet door. Mensen al jij hebben we nodig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.