Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ross: overname thuiszorgpersoneel niet verplicht

Redactie Zorgvisie
Schoonmaakbedrijven hoeven werknemers van thuiszorginstellingen niet over te nemen als ze de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) hebben gewonnen.

Dat stelt staatssecretaris Ross van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Wet overgang van ondernemingen

De vakbond CNV Publieke Zaak beweert dat schoonmaakbedrijven wel degelijk verplicht zijn personeel met behoud van hun arbeidsvoorwaarden over te nemen. Deze verplichting vloeit volgens de jurist van de CNV-bond voort uit CAO-afspraken in de schoonmaaksector en de Wet overgang van ondernemingen (WOO).

Huishoudelijke zorg is meer dan schoonmaken

Maar deze redenering wekt bij Ross “enige bevreemding”. Het verhaal van CNV Publieke Zaak zou het tegenovergestelde zijn van wat de vakbonden zelf in de CAO Thuiszorg hebben afgesproken. Met werkgeversorganisatie ActiZ “hebben deze partijen juist afgesproken dat huishoudelijke verzorging in het kader van de WMO onder de CAO Thuiszorg zou vallen”.

Overlap CAO’s

Maar volgens CNV-bestuurder Leon Vincken vergeet Ross dat er wel degelijk een overlap is tussen de CAO Thuiszorg en de CAO Schoonmaak. “De sociale partners uit beide branches denken dat in ieder geval wel, want tegen de algemeen verbindend verklaring van de CAO Thuiszorg heeft de schoonmaakbranche bezwaar aangetekend.”

WOO soms wel van kracht

Ross erkent in haar brief dat de WOO in sommige gevallen wel van toepassing is. Dat verschilt per gemeente. Het hangt onder meer af van het gemeentelijk bestek en of de over te nemen activiteiten als gelijkblijvend worden beschouwd. De CNV zal bij “de eerste de beste zaak procederen om het werk van thuiszorgmedewerkers veilig te stellen”, kondigt Vincken aan.

Landelijke sociaal plan

De vakbonden willen met ActiZ een landelijk sociaal afsluiten over de overname van personeel, maar ActiZ houdt de boot af. De vakbonden gaan een ultimatum stellen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Overnemen thuiszorgers niet verplicht’

CNV: ‘Schoonmaak moet thuiszorgpersoneel overnemen’

‘Schoonmaak-CAO mag ook voor WMO’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.