Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rotterdam wordt ‘healthy city’

Mark van Dorresteijn
Rotterdam krijgt als eerste stad in Nederland het internationale predikaat ‘healthy city’ van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De stad krijgt de lof voor haar brede gezondheidsaanpak van Rotterdammers.
Rotterdam wordt 'healthy city'

Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. De zogeheten verbindende aanpak moet er op den duur voor zorgen dat Rotterdammers langer leven. In vergelijking met de rest van Nederland leven inwoners van de havenstad gemiddeld korter. Dat komt grotendeels door externe factoren, zoals slechte woonsituatie en een ongezonde leefstijl.

Levensstijl verbeteren

Om daar iets aan te doen, probeert het stadsbestuur op verschillende terreinen invloed uit te oefenen. Zo zet de gemeente in op meer werk, waardoor mensen betere woningen kunnen kopen en hun levensstijl kunnen verbeteren, om een paar voorbeelden te noemen. “De gemeente zorgt samen met woningcorporaties dat de kwaliteit van de woningen wordt verbeterd en dat er voldoende faciliteiten zijn om bijvoorbeeld te sporten”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Uitwisselen en verbeteren

Nu Rotterdam het WHO-predikaat heeft gekregen, komt het in een netwerk van ongeveer zestig Europese steden die op een vergelijkbare manier bezig zijn. “We kunnen nu allerlei gegevens uitwisselen om de aanpak weer te verbeteren”, aldus de woordvoerder.

Knoppen draaien

PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) vindt het onverteerbaar dat als iemand in een wijk in Charlois woont, korter leeft dan in een Kralingse wijk. “Het goede nieuws is dat je als bestuurder wel aan een aantal knoppen kunt draaien, ook al is dat een kwestie van lange adem.” (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Hoe onterecht! Rotterdam is de stad waarin: (1) CO2 reductie voorrang kreeg boven de bestrijding van fijnstof en NOx (daar kreeg het bestuur wel een foto opportunity met Bill Clinton voor terug), (2) de wegen nog steeds worden aangepast zodat er MEER verkeer door de stad kan (zie nieuw wegenplan Rotterdam Zuid en huil), (3) waar de schepen (internationaal en binnenvaart) in de haven ten Zuid-Westen van Rotterdam niet aan de walstroom hoeven (in andere havensteden wel) en daarmee een enorme onnodige extra luchtverontreinigingsbelasting produceren (4) waar aannemers massaal woningen bouwen die niet aan de geluidseisen voldoen terwijl dat toch echt de grootste hindernispost in de stad is etc. etc. Het bestuur van der stad is grotendeelsverantwoordelijk voor de kortere levensduur van de Rotterdammer. Hoe kan zo’n bestuur nu een prijs krijgen voor haar gezondheidsbeleid? Het zal wel weer een resultaat zijn van warme relaties met de WHO…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.