Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Rouvoet: Dot’s nog steeds te ingewikkeld.

Mark van Dorresteijn
De zorgverantwoording op basis van diagnosebehandelcombinaties (dbc) of dbc’s op weg naar transparantie (dot) is te veel gebaseerd op producten en te weinig op de outcome van zorg. Bovendien zijn de dot’s nog steeds te ingewikkeld. Dat zei André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), op het congres van HEAD, beroepsvereniging voor zorgfinancials.
Rouvoet: Dot’s nog steeds te ingewikkeld.

We hebben als zorgverzekeraars het nodige te stellen met de enorm complexe regelgeving en het toezicht dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarop houdt. De vraag is of er manieren zijn om van de gegevensgerichte controles naar systeemgerichte controles te komen’, aldus Rouvoet. De ZN-voorzitter ziet mogelijkheden in het certificeren van de administratieve organisatie en de interne controle (AO/IC) van zorgaanbieders. ‘Als je weet dat dat het proces in orde is, hoef je de productie minder te controleren. Je komt dan in de buurt van horizontaal toezicht, volgens het high trust, high penalty principe.’

Uitleg aan de buurvrouw

Volgens Rouvoet heeft de invoering van dbc’s wel voordelen gehad. ‘Er wordt nu in ieder geval een relatie gelegd tussen de diagnose en de behandeling. Met de dot’s is er vervolgens ook nog een slag gemaakt in de omvang. We zijn van dertigduizend dbc’s naar 4000 dot’s gegaan. Tegelijkertijd heeft dat weer als nadeel dat die dot’s te generiek geworden zijn. Ik leg het mijn buurvrouw niet uit dat er een MRI-scan in haar dot staat, terwijl ze die helemaal niet gehad heeft.’

Experiment met uitkomstfinanciering

Uiteindelijk zou Rouvoet toe willen naar een vergoeding om basis van kwaliteit. ‘Hoe korter de behandeling en hoe beter de zorg, hoe hoger de vergoeding. Dat meet je aan de hand van doorlooptijden en vragenlijsten onder patiënten. Ik ben ervan overtuigd dat financieren op basis van kwaliteit uiteindelijk geld oplevert. We doen nu een experiment met uitkomstfinanciering rond de behandeling van patiënten met Alzheimer, om te kijken of dat ook echt zo werkt. En als dat zo is, duurt het nog jaren voor uitkomstvergoeding een feit is. Tot die tijd is systeemverantwoording zeker second best.’

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.
Bekijk het dossier

 

6 REACTIES

  1. Er bestaat geen goede zorg en slechte zorg, zorg is een complex proces en elk zorgproces is anders want elk mens is anders. Naast objectieve maten is er altijd een groot stuk subjectiviteit in het bepalen wat ‘goede zorg’ en ‘slechte zorg’ is. Dit hele debat is daarmee onzin.

  2. Lees alle reacties
  3. ‘Hoe korter de behandeling en hoe beter de zorg, hoe hoger de vergoeding’.
    Ook dat kan niet de bedoeling zijn. Dan blijft de prijs/kwaliteitsverhouding gelijk. De vergoeding moet gebaseerd blijven op de werkelijke kosten, plus enige ruimte voor waardering van kwaliteit.
    Ik betaal toch ook niet per definitie het hoogste bedrag aan de beste telecomprovider?

  4. Volstrekt kansloze gedachte om ziekenhuiszorg af te rekenen op outcome. Leg de verantwoordelijkheid maar weer gewoon weg, dan ligt het niet aan jou. Probeer de zorgkosten niet aan de achterkant (bekostiging) te beheersen, maar doe eindelijk eens iets aan de voorkant (preventie). Als Rouvoet nou eens zou roepen dat iemand daar een goed verdienmodel voor zou moeten ontwikkelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.