Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 1000 klachten tegen medici

DEN HAAG - Artsen, apothekers, fysiotherapeuten en andere medici zijn vorig jaar vaker op hun vingers getikt door een tuchtcollege dan in voorgaande jaren. Ook het aantal tuchtklachten is voor het eerst in jaren toegenomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spreekt van een onverklaarbare trendbreuk. Dat blijkt woensdag uit nog niet gepubliceerde gegevens waar de Volkskrant de hand op heeft gelegd en op haar website over schreef.

Onverklaarbaar

Het aantal klachten tegen zorgverleners steeg van 840 in 2004 tot 1048 in 2005. De stijging deed zich voor in alle beroepsgroepen en niet opvallend veel bij huisartsen, zoals in 2004. Bijna een op de vijf (18 procent) van de klachten in 2005 leidde tot een waarschuwing, boete of schorsing. Het jaar daarvoor gebeurde dit in 14 procent van de gevallen.

IGZ stapte 32 keer naar rechter

De inspectie stapte zelf vorig jaar ook vaker naar de tuchtrechter: 32 keer. Dat is een ruime verdubbeling van de veertien klachten uit 2004. De inspectie is van plan dit strenge beleid vol te houden. Volgens de inspectie is dat soms effectiever dan pogingen om de zorgverleners te overtuigen van het feit dat ze anders moeten werken. Bij alle 32 gevallen die de inspectie bij de tuchtrechter indiende, werden de medici op hun vingers getikt. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.