Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ruim 3 miljoen voor ex-ziekenhuisbestuurders

Ruim 3 miljoen euro totaal ontvingen de 12 ziekenhuisbestuurders die vorig jaar een vertrekpremie kregen. De premie van de tien die in 2012 het meeste opstreken, steeg met maar liefst 29 procent tot drie ton, in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Medisch Contact op basis van de jaarverslagen van 89 Nederlandse ziekenhuizen.
Ruim 3 miljoen voor ex-ziekenhuisbestuurders

In de wet normering topinkomens, die sinds begin dit jaar van kracht is, staat dat de vergoeding bij vertrek voor bestuurders in de (semi) publieke sector maximaal 75.000 euro mag zijn. Als er echter bezoldigingsafspraken voor 1 januari 2013 zijn gemaakt, geldt dat maximum niet.

Top drie

Voormalig bestuursvoorzitter Emile Lohman van het UMC St. Radboud kreeg het meeste mee bij zijn vertrek: 660.000 euro. Op de tweede en derde plaats staan de ex-topmannen Elmer Mulder van het VU medisch centrum in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij kregen bij hun vertrek bedragen tussen de 4 en 5 ton.

 

Medisch Contact inventariseerde voor het derde jaar alle vertrekpremies. Het totale bedrag dat alle bestuurders meekregen was de vorige jaren hoger. In 2010 ging het om bijna 4 miljoen euro, in 2011 om 3,3 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag van de tien bestuurders die het meeste kregen, lag dit jaar wel een heel stuk hoger dan vorig jaar.

Vakbond
Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk is naar eigen zeggen flink geschrokken van de hoogte van de vertrekpremies. ‘Dit is echt onacceptabel, de schaamte voorbij’, zegt ze. ‘Hoe is dit nog uit te leggen aan zorgpersoneel dat vorig jaar kon kiezen tussen van 12 euro naar 9 euro salaris per uur gaan of ontslagen worden?’

Van Brenk vindt dat er nogmaals een moreel appel gedaan moet worden op zorgbestuurders. ‘We hebben het wel over gemeenschapsgeld dat bedoeld is voor de zorg. En niet voor een riant salaris van de bestuurder.’ (ANP)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En dan roept de politiek alsmaar dat de dokters te veel verdienen. Ze verdienen veel meer, maar mogen het niet krijgen. Het zijn ZIJ die het werk doen. Mensen die goed zijn op de werkvloer, kunnen zichzelf prima managen. Daar hebben zij deze mannen met absurd hoge premies niet voor nodig. We leven in een verziekte maatschappij. Wie maakt deze maatschappij weer gezond?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.