Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rutte overtuigd van succes zorghervorming

Mark van Dorresteijn
Premier Mark Rutte ergert zich aan de 'onzin' die in media, maar ook door politieke partijen verkondigd wordt over de komende zorghervorming. 'Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen', zei de premier maandag in een door het tijdschrift Libelle georganiseerd nieuwscafé. Rutte snapt de zorgen maar is ervan overtuigd dat de veranderingen uiteindelijk goed zullen zijn.
Premier Rutte op de foto met Libelle-lezers.
Premier Rutte op de foto met Libelle-lezers. - Foto: ANP / Valerie Kuypers

Op 1 januari worden veel zorgtaken overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Veel mensen vrezen de gevolgen hiervan, bleek ook weer tijdens de Libelle-bijeenkomst. Maar volgens Rutte gaan grote veranderingen altijd gepaard met de vrees dat het misloopt. Hij verwees naar de wijziging in de Bijstandswet, die hij 10 jaar geleden als staatssecretaris doorvoerde. ‘Later hoorde je daar niemand meer over.’ De premier onderstreepte dat als blijkt dat de overheveling van zorgtaken leidt tot ongewenste effecten, het kabinet dat meteen rechtzet.

Weglachen van zorgen

CDA-Kamerlid Mona Keijzer is verontwaardigd over de uitspraak van de premier en wil hem naar het vragenuurtje van de Kamer halen. ‘De minister-president moet de zorgen niet weg proberen te lachen. Iedereen die ik spreek die te maken heeft met een dementerend familielid of een kind met opvoedproblemen, zit in onzekerheid en maakt zich daarom ernstig zorgen.’ (bron: ANP)

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

 

3 REACTIES

  1. De man snapt niet waarom het gaat en lacht iedere vorm van kritiek onbenullig weg. Dat geldt niet alleen voor hem, maar ook voor de rest van dit belabberde kabinet, met als dieptepunt, de discussie rond de moeder van de staatssecretaris en de onbenullige reactie van Dupuis.

  2. Lees alle reacties
  3. ik was al niet overtuigd van Rutte zijn kennis en inzicht in de zorg, en ben blij dat ik nu bevestigd wordt in zijn onkunde en kennis. Het is een beetje de reclame van een bekende brillenwinkel: mag de buurman mijn ogen meten? Ik heb als werker in de zorg al met de gemeente te maken gehad en kreeg hier echt de zorgen over, om wakker van te liggen.
    Hij realiseert zich niet dat de gemeente per definitie een administratief instituut is, en de daar bijbehorende bureaucratie en schuilen achter elkaar enorm veel geld kost. Maar de tijd zal het uitwijzen. Ik ben er in iedergaval niet gerust op, de medewerkers achter de desk hiermee niet tekort willen doen. zij zullen ongetwijfeld hun best doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.