Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RvS akkoord met afschaffing vrije artsenkeuze

Mark van Dorresteijn
De Raad van State (RvS) ziet geen probleem in de afschaffing van de vrije artsenkeuze. Die is niet in strijd is met het Europees recht, omdat de consument kan kiezen uit verschillende polissen. Dat blijkt uit een advies van de raad aan de Eerste Kamer.
RvS akkoord met afschaffing vrije artsenkeuze
Foto: ANP Lex van Lieshout

In het advies legt de raad uit dat er verschillende ziektekostenpolissen zijn waardoor de consument keuzevrijheid heeft. ‘Daarbij gaan we er wel vanuit dat een zorgverzekeraar voldoende afspraken heeft gemaakt met verschillende ziekenhuizen’, zo laat een medewerker van de RvS weten. De Eerste Kamer vroeg de raad ook naar vergoeding van ziektekosten gemaakt in het buitenland. ‘Daar kan wel een probleem ontstaan, omdat er minder contracten worden afgesloten met buitenlandse artsen.’ De Eerste Kamer vroeg de Raad van State om extra advies omdat het wetsvoorstel voor afschaffing van de vrije artsenkeuze in de Tweede Kamer is aangepast.

Vrije artsenkeuze

Nu moeten zorgverzekeraars nog zo’n 80 procent vergoeden van een behandeling door een zorgverlener met wie zij geen contract hebben. In de nieuwe polis kan worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven. Schippers maakte in 2013 afspraken met onder meer verzekeraars, ziekenhuizen en patiënten om zorgverzekeraars meer mogelijkheden te geven goede zorg goedkoper in te kopen. Dat akkoord moet de komende jaren 1 miljard euro opleveren. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, treedt de wet per 2016 in werking.

De eerstvolgende zitting in de Eerste Kamer over de vrije artsenkeuze is dinsdag 28 oktober 2014.

 

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.