Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

RVS wil persoonlijk zorgleefplan

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) adviseert om patiënten en cliënten een persoonlijk zorgleefplan te geven. Dit moet voorkomen dat mensen ‘verdwalen’ in de zorg. Dat zegt de raad in het advies ‘Heft in eigen hand’ dat dinsdag is verschenen.
Leer Werktraject Verpleegkunde
Foto: Miriam Dörr/AdobeStock

De RVS constateert dat de organisatie van de zorg niet is ingericht op patiënten en cliënten die meerdere zorg- en ondersteuningsvragen tegelijkertijd hebben. Steeds meer oude én jonge mensen krijgen te maken met een combinatie van fysieke, mentale en sociale problemen. Een digitaal wettelijk geborgd zorgleefplan moet hen helpen om overzicht te houden en om invloed uit te oefenen op de zorgverlening en de ondersteuning door mantelzorgers en professionals. Als mensen het zorgleefplan zelf niet kunnen gebruiken, kan een gevolmachtigde of regiebehandelaar deze taak overnemen.

Toelichting Pauline Meurs

‘Het is tijd voor een fundamentele verandering in het denken en doen van cliënten en zorgverleners, maar ook van de wetgever en beleidsmakers’, aldus RVS-voorzitter Pauline Meurs. Het zorgleefplan bevat straks alle afspraken die de verschillende betrokken zorgverleners met de cliënt maken en de follow-up. De cliënt is eigenaar van het plan en heeft volledige zeggenschap. Zorgverleners werken er verplicht aan mee. Pauline Meurs: ‘Het persoonlijke zorgleefplan krijgt vorm op een manier die past bij wat mensen willen en kunnen. Iedereen is immers verschillend en iemands situatie kan plotseling veranderen.’

2 REACTIES

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.