Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

RVZ: Eigen bijdrage patiënt per verrichting

Redacteur Zorg+Welzijn
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg wil een eigen bijdrage van de patiënt per verrichting en een korting op de premie voor mensen die gezond leven. Dat staat in het rapport: “Het belang van wederkerigheid” dat dinsdag 12 maart is overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn.
RVZ: Eigen bijdrage patiënt per verrichting
Foto: ANP
Premium

‘Voor het eerst adviseert de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. Dus als je de pech hebt om ziek of gehandicapt te zijn, en je daardoor al geen kans krijgt om een volwaardig inkomen te vergaren, moet je straks, naast de behandelingen van de tandarts en fysio, ook nog gaan kiezen tussen een week niet eten en bv een arts bezoeken of toch maar naar de specialist en dan maar een week geen eten?
   Nederland is een welvarend land, helaas echter voor steeds minder mensen. Recht en Goede zorg is nu al iets exclusiefs voor rijken.

  2. Lees alle reacties
  3. Straks wordt het zo: alleen nog premies betalen en per verrichting eveneens betalen. Niks geen restitutie of wat dan ook. Geen zorgtoeslag meer, alleen maar betalen. Kunnen de zorgverzekeringen opgedoekt worden. Maar dat willen de verzekeraars uiteraard niet want die willen wel graag hun eigen zakken blijven vullen. Betaal nu op jaarbasis ruim 12 – 1400 euro maar heb (gelukkig) geen gezondheidsproblemen. Spaar dus al +/- 8 jaar voor een eventuele opname bij mijn verzekeraar (dacht ik). Maar neen, mocht ik ooit nogeens in het ziekenhuis belanden of thuis zorg nodig zijn moet ik extra betalen.

  4. Voor het herverdelen van de afnemende welvaart, worden ambtenaren- oplossingen bedacht die waarschijnlijk bureaucratische adminstratieve molenstenen dreigen te worden. Laten we niet teveel nieuwe regelingen, met weer nieuwe uitzonderingen en weer stapelingseffecten die voor bepaalde groepen wel en anderen weer niet gecompenseerd worden etc ..

  5. Er moet een ander systeem van eigen financiële bijdrage komen: bijdrage per (medische)verrichting. Met een bijdrageplafond – dat ook naar draagkracht en naar specifieke verrichting kan worden vastgesteld
   En weer het zoveelste dure administratieve vehikel dat in het leven wordt geroepen.

  6. De overheid wil zo ‘eerlijk’ mogelijk geld herverdelen, en slaat daarbij door omdat niemand gewoon pech mag hebben, dus veel uitzonderingen met bijbehorende subsidie potjes waar vervolgens misbruik wordt gemaakt. Ik pleit voor minder soorten herverdeling.
   De gemiddelde zorgkosten pp zijn 2150e per jaar waarom kost zorgverzekering ‘slechts’ 100per maand?! Vast door inkomensafhankelijke zvw premie. Is het niet veel simpeler om verzekerings premie te verdubbelen en zvw premie af te schaffen en zorgtoeslag en belasting te verhogen?
   En eigen bijdrage logaritmisch maken (x100e) dus:
   Tot 258? E zorgkosten pj zelf betalen.
   Bij 1000e zorgkosten 300e
   En bij 10000e zelf 400e etc.

  7. Het wordt zo wel erg inkomensafhankelijk allemaal, en daar hoor je helaas niemand over:
   Nu hebben we:
   – zorgtoeslag, wat in feite een inkomensafhankelijke korting op de premie is
   – inkomensafhankelijke premie ZVW
   – inkomensafhankelijk drempel bedrag aftrek ziektekosten bij belasting
   En nu het voorstel voor een inkomensafhankelijke bijdrage per verrichting.
   Ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat de ‘sterkste’ schouders alles nog willen of kunnen dragen…..

  8. Op de lijst an gelukkigste landen in de wereld staat Nederland op de achtste plaats. Alle landen hierboven hebben een Nationaal Ziekenfonds. Één van deze 7 landen – Zweden – heeft mbt zorg alleen op KWALITEIT gemikt. Gevolg: minder kosten en schade a/d patiënt. Die hebben dan ook geen gesimuleerde marktwerking voor en door ambtenaren!

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.