RVZ: Toezichthouders niet ‘in control’

Toezichthouders van zorginstellingen hebben te weinig zicht op kwaliteit en veiligheid. Vooral in de care-sector zijn toezichthouders onvoldoende 'in control' en kunnen ze niet altijd adequaat verantwoording afleggen. Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het advies 'Garanties voor kwaliteit van zorg' dat donderdag is aangeboden aan secretaris-generaal Leon van Halder van het ministerie van VWS.
Leon van Halder
Leon van Halder

‘Het huidige interne toezicht is nog niet klaar voor de nabije toekomst’, aldus de RVZ. ‘Het is voor de raad van toezicht vrijwel niet mogelijk om zich ervan te vergewissen dat de RvB zijn rol en verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid aantoonbaar waarmaakt. Dit is de kern van het governanceprobleem in de zorg’, schrijft de raad in het advies.

Wet voor goed bestuur

De minister heeft om het advies gevraagd omdat zij bezig is met de voorbereiding voor een wet voor goed bestuur in de zorg. In het voorjaar moet het wetsvoorstel naar de Kamer. In de conceptplannen worden de

8
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.