Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

RVZ wil beoordelingssysteem voor specialisten

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) wil specialisten verplichten om periodiek verantwoording af te leggen over hun functioneren aan ziekenhuisbestuurders. Dat adviseert de RVZ naar aanleiding van incidenten met slecht functionerende medisch specialisten zoals in de IJsselmeerziekenhuizen, Medisch Spectrum Twente, Scheper Ziekenhuis en Westfries Gasthuis.
RVZ wil beoordelingssysteem voor specialisten

Ziekenhuisbestuurders zijn volgens de RVZ veel beter in staat hun eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg waar te maken indien specialisten regelmatig verplicht verantwoording afleggen. Deze toetsing moet contractueel vast komen te liggen en in het Document Medische Staf (DMS) komen te staan. Aan de minister van VWS adviseert de RVZ de veldpartijen nog één jaar de tijd te geven om met een uitgewerkt voorstel te komen en om de totstandkoming te stimuleren en anders in te grijpen. De IGZ zal zo nodig ook actie ondernemen.

Specialisten

De RVZ schrijft: “De raad van bestuur is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg. Hij kan die verantwoordelijkheid onvoldoende waarmaken. Niet omdat het hem aan bevoegdheden ontbreekt, maar omdat onvoldoende is voorzien in een systeem dat informatie oplevert over het functioneren van medisch specialisten en de resultaten van hun handelen. De relatie tussen ziekenhuis en medisch specialist is primair geregeld in een overeenkomst. Voor medisch specialisten die in dienstverband werkzaam zijn in een arbeidsovereenkomst en voor vrij gevestigde in een toelatingsovereenkomst. De bepalingen in deze overeenkomsten over de kwaliteit van zorg lijken sterk op elkaar en vertonen ook dezelfde lacune. Er is niet voorzien in een actieve verplichting tot het afleggen van een verantwoording door de medisch specialist aan de raad van bestuur over zijn of haar handelen. Dus niets over aanpak en resultaten, niets over complicaties of over het melden van incidenten en calamiteiten aan de Raad van Bestuur. Daarom dringt de RVZ erop aan dit in alle overeenkomsten dwingend te regelen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Specialisten willen niet in loondienst

Klink mag bezuinigen op specialisten

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Meijerink blijft voorzitter RVZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Berend: Gedeeltelijk heb je wel een punt. Echter, een loodgieter zal altijd verantwoording moeten afleggen aan zijn klant. Goed werk afleveren betekent immers positieve PR. Slecht werk afleveren resulteert vaak in slechte PR met als gevolg een faillisement van de onderneming.
  Ik ken weinig maatschappen die verantwoording afleggen aan hun patiënt en bij slechte performance worden afgerekend. Gelukkig hebben we in Nederland over het algemeen te maken met uitstekende specialisten.

 3. @Ron: in londienst? Zeker weten dat de kwaliteit dan achteruit gaat. Specialisten werken nu meer dan 40 uur per week. Alle vergaderingen en overleggen gaan dan natuurlijk ook in de baas zijn tijd plaats vinden. Gevolg: toename wachtlijsten en noodzaak tot meer specialisten. Gevolg: kosten nemen toe.
  Om even on topic te blijven: als specialist ben je (in maatschapsverband) eigen ondernemer. Om even een vergelijking te maken: waarom moet iemand die zelf een loodgietersbedrijf heeft verantwoording gaan afleggen aan een ander? Hiermee wil ik niet zeggen dat betere controle op excessen niet nodig is, maar op basis van enkele zeer kwalijke uitzonderingen moet je niet ineens de hele beroepsgroep in een kwaad daglicht stellen

 4. Erwin, helemaal mee eens.
  Het monoploie van de dames en heren heeft lang genoeg geduurd (lees: honderden jaren) en is niet meer van deze tijd.
  Breng de specilaisten ook maar per direct ‘in de lijn’.
  Dwz in loondienst, dan ‘organiseer’ je het ook nog functioneel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.