Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Salaris specialist reden van dure zorg’

Eenderde van de Nederlanders is ervan overtuigd dat de salarissen van medisch specialisten de grootste kostenpost binnen de gezondheidszorg vormen. Dat blijkt uit Zorgtrends, een onderzoek uitgevoerd in opdracht van farmaceut Schering-Plough en gepubliceerd in het medisch vakblad MedNet.

Dertig procent van de respondenten is ervan overtuigd dat de salarissen van medisch specialisten verantwoordelijk zijn voor de hoge kosten in de gezondheidszorg, volgens 28 procent is dat de bureaucratie. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen staat op de derde plaats (26 procent), gevolgd door fraude van het management (12 procent).

Medicijngebruik

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder een panel van consumenten, blijkt verder dat 21 procent van de 531 respondenten niet op de hoogte is van eventuele bijwerkingen van medicijnen, 19 procent weet niet welke ziekten in de eigen familie voorkomen en 36 procent denkt dat het slikken van paracetamol onschuldig is.

Vragen

Driekwart van de Nederlanders weet dat het farmaceuten zijn die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, 19 procent denkt dat universiteiten dat doen. Een enkeling (2 procent ) denkt dat de ontwikkeling van geneesmiddelen is voorbehouden aan het het buitenland. Vragen over geneesmiddelen worden vrijwel altijd aan de (huis)arts of apotheker gesteld. Heel weinig consumenten weten dat zij met vragen ook bij de betreffende farmaceut terecht kunnen. (MedNet)

Lees ook:

Bloeddonoren weg vanwege beloning

Verschil in loon ziekenhuisbestuurder

Eindelijk uurtarief medisch specialisten

Websites:

Schering-Plough

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.