Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Salaris zorgbestuurders stijgt opnieuw

De salarissen van topbestuurders in de zorg zijn vorig jaar opnieuw gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair. Toch verdient circa een derde van de door het weekblad genoemde zorgbestuurders minder dan in 2005.

Uitschieters zijn er met name te vinden bij ziekenhuizen die interim-bestuurders in dienst hebben. Zo is het bruto loon van de raad van bestuur van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen met de komst van interimmer Dick van Goor met bijna 140 procent gestegen tot 425 duizend euro. Ook de Ziekenhuisgroep Twente (Arie van Alphen) en het Deventer ziekenhuis (Fred Plukker) zijn fors meer kwijt aan de betaling van de bestuurstop, respectievelijk 376 en 314 duizend euro.

Opvallend is de loondaling bij de academische ziekenhuizen. Hoewel bestuurders van UMC’s onveranderd tot de grootverdieners binnen de zorg behoren is het loonpeil over vrijwel de gehele linie teruggelopen. Louise Gunning (AMC) ging van ruim drie ton naar 294 duizend euro, Onno Buruma en Ferry Breedveld (LUMC) leverden bijna twee procent in e kwamen uit op 285 duizend euro, Guy Peters (azM) ging van 290 naar 279 duizend euro, Geert Blijham (UMCU) kwam uit op 260 tegenover 286 duizend euro een jaar eerder en Elmer Mulder (VUmc) verdiende met 234 duizend euro tienduizend euro minder dan een jaar eerder.

Uitzondering is het UMC St Radboud dat met de komst van Emile Lohman (voorheen OLVG) met 332 tegen 258 duizend euro fors meer is gaan betalen.

De Intermediair-lijst wordt wederom aangevoerd door bestuurders van de energiebedrijven. Eneco-topman Ronald Blom (58) streek in 2006 een bruto jaarinkomen van 2,5 miljoen euro op, waarvan 1,9 miljoen wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zijn veelbesproken collega Michiel Boersma (Essent) komt uit op negen ton. De bestuurders van vervoersbedrijven, pensioenfondsen en de voormalige nutsbedrijven verdienen gemiddeld tussen de vijf en zeven ton per jaar. Opmerkelijk is de beloning van NOB-bestuurder Marius Jonkhart, die 1,1 miljoen euro toucheerde, waarvan 675 duizend wegens het wegvallen van bestuurswerkzaamheden. (Redactie ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.