Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking eerstelijnsverblijf voor kwetsbare ouderen

Redacteur Zorgvisie
Kwetsbare ouderen sneller en makkelijker laten doorstromen naar eerstelijns verblijfplekken in een instelling. Dat is het doel van de samenwerking tussen huisartsenorganisatie Medicamus, ziekenhuis St Jansdal en vijf zorgorganisaties.
OuderenZiekenhusi-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Het ziekenhuis merkt dat steeds meer ouderen met een zorgvraag terechtkomen op de spoedeisende hulp (seh) of bij de huisartsenpost en dat daarbij ook steeds meer behoefte is aan kortdurende herstelzorg in een instelling. Maar de eerstelijns verblijfplekken (elv) in een instelling zijn voor het ziekenhuis en de huisartsenpost lastig te vinden, meldt Coloriet, een van de zorgorganisaties die deelneemt aan de samenwerking. Dat leidt ertoe dat sommige ouderen niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben.

Oplossing voor eerstelijnsverblijf
Dat moest anders, vonden Medicamus, St Jansdal, Coloriet, Zorggroep Noordwest-Veluwe, Zorgverlening Het Baken, Beweging 3.0 en WZU Veluwe. Hun oplossing: beter onderling contact. De organisaties hebben hun werkprocedures nu zo op elkaar afgestemd dat het voor iedere partij te allen tijde duidelijk is waar een elv-plek beschikbaar is. ‘Bij een acute hulpvraag is het mogelijk om een cliënt direct zorg en ondersteuning te bieden. De samenwerkende organisaties staan zeven dagen per week, 24 uur per dag met elkaar in contact. Een elv is dus ook buiten kantoortijden te organiseren’, meldt Coloriet. ‘Er wordt geprobeerd om ouderen zoveel mogelijk een plek te bieden in een zorginstelling in hun eigen regio. In de praktijk blijkt soms een tekort aan bedden. Dit capaciteitsprobleem is een groot landelijk maatschappelijk probleem.’
In de regio waarvoor de samenwerking nu is gestart, zijn de ontwikkelingen volgens Coloriet echter positief. ‘Door onderling contact is er begrip voor elkaar en dat komt de ouderen ten goede. Tenslotte is de zorg voor kwetsbare ouderen iets van alle zorgpartijen.’

Het verpleeghuis Congres 2017
Op 12 oktober organiseert Nursing Het Verpleeghuis Congres 2017, waar het kwaliteitskader uitgebreid aan bod komt. Meld u hier aan!

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.