Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking in trombosezorg moet beter

Mark van Dorresteijn
De verschillende partijen die betrokken zijn bij de zorg voor trombosepatiënten werken onvoldoende samen. De slechte samenwerking leidt tot vermijdbare risico's op gezondheidsschade. Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Samenwerking in trombosezorg moet beter

De IGZ adviseert de minister van Volksgezondheid een stuurgroep in te stellen die ervoor moet zorgen dat de samenwerking binnen de zogenoemde keten beter wordt. Het is de bedoeling dat de betrokken partijen, onder meer de trombosedienst, specialisten, huisartsen, apothekers en verpleegkundigen, voor 1 oktober 2011 tot heldere afspraken komen, onder meer over wie waarvoor verantwoordelijk is.

Medicatiefouten

Mensen met trombose krijgen medicijnen om bloedstolsels tegen te gaan. Die middelen moeten zeer nauwkeurig worden gedoseerd. Bij een te lage dosering kunnen bloedstolsels ontstaan, bij een te hoge kunnen bloedingen optreden. In de praktijk blijkt dat nog vaak mis te gaan. Een op de vijf ziekenhuisopnames als gevolg van medicatiefouten heeft te maken met antistollingsmiddelen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Stichting Begeleide Zelfzorg lanceert e-health applicatie ‘Trombose Zorgcirkel’

‘Samenwerking moet beter binnen verloskunde’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.