Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking voor opschaling en innovatie zorgict

Mark van Dorresteijn
De standaardisatieorganisaties HL7 Nederland, IHE Nederland, NEN, Nictiz en het National Release Center IHTSDO gaan nauwer samenwerken. Daarover hebben de partijen op 27 mei een overeenkomst gesloten.
Samenwerking voor opschaling en innovatie zorgict

De organisaties werken allemaal aan een efficiënte en effectieve inzet van ict in de zorg in Nederland.

Samenwerking

De intensievere samenwerking is ontstaan vanuit de wetenschap dat standaardisatie-activiteiten momenteel versnipperd en domeingericht plaatsvinden. De betrokken organisaties slaan nu de handen ineen rond de inzet van standaarden en normen als aanjager voor innovatie en opschaling van ict-oplossingen in de zorgmarkt. Daarnaast wordt met de samenwerking geborgd dat Nederlandse zorgstandaarden goed aansluiten op de beschikbare internationale industriestandaarden.

Betrokken partijen

De betrokken partijen zijn: HL7 Nederland, een stichting die als nationale affiliate van HL7 International tot doel heeft om de ontwikkeling, het beheer en de ondersteuning van de HL7 familie van standaarden specifiek voor de Nederlandse zorg te ondersteunen en promoten. De Stichting ontvangt hiertoe middelen van de aangesloten deelnemers, zowel in de vorm van contributies als bijdragen in natura (capaciteit, kennis). IHE Nederland, een stichting als nationale affiliate van IHE International tot doel heeft om het internationale IHE-raamwerk te promoten en ondersteunen in Nederland ten behoeve van een efficiënt zorgproces en een optimale medische zorg. IHE Nederland ontvangt hiertoe middelen van haar deelnemers, zowel in de vorm van contributies als bijdragen in natura (capaciteit, kennis). NEN, een stichting die tot doel heeft om NEN- en HKZ normen voor en met de zorgmarkt te ontwikkelen, te publiceren en te beheren. Internationale afstemming vindt plaats binnen CEN- en ISO verband. Via NEN kan elke zorgorganisatie invloed uitoefenen op afspraken. NEN ontvangt daartoe middelen vanuit de markt. Nictiz, een stichting die tot doel heeft om als nationaal expertisecentrum het gebruik van ICT in de zorg te stimuleren door het voorzien in standaarden, kennis en oplossingen voor interoperabiliteit, functionaliteit en kwaliteit van ZorgICT. Nictiz ontvangt hiervoor middelen van het Ministerie van VWS en projectmiddelen vanuit de markt. National Release Centre (NRC) IHTSDO, is de Nederlandse vertegenwoordiging van de International Healthcare Terminology Standards Development Organization. Deze rol wordt ingevuld door Nictiz in opdracht van het Ministerie van VWS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.