Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon en verzekeraars starten digitale CQ-index

Mark van Dorresteijn
Santeon en zorgverzekeraars starten vanaf deze maand met een digitale pilot van de Consumer Quality Index (CQ-index). “Het is voor het eerst in Nederland dat een groep ziekenhuizen een patiëntervaringsonderzoek samen met zorgverzekeraars gaat uitvoeren”, aldus de ziekenhuisgroep.
Santeon en verzekeraars starten digitale CQ-index

Met de CQ-index wordt de kwaliteit van de ziekenhuiszorg vanuit het perspectief van de patiënt op digitale wijze in kaart gebracht. Dit gebeurt op ziekenhuis- en specialismeniveau. Met als doel de resultaten te gebruiken als verbeterinformatie, zorgverkoop- en patiënteninformatie.

Realtime en online

De digitale pilot van de CQ-index brengt de kwaliteit van zorg, vanuit patiëntenperspectief, op eenduidige wijze continu realtime en online in kaart. “Bij kwaliteit van zorg staat de patiënt centraal. Hoe die de zorg ervaart, geeft ons cruciaal inzicht in wat we goed doen en wat beter kan”, aldus Douwe Hemrika, voorzitter van Santeon en bestuursvoorzitter van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. “Als we straks als Santeon-ziekenhuizen met de digitale CQ-index continu de poliklinische en klinische ervaringen van een grote groep patiënten meten en onderling vergelijken, hebben we realtime verbeterinformatie op specialismeniveau in handen. De ziekenhuizen worden gestimuleerd om zich stelselmatig te verbeteren. Patiënten profiteren daarvan, doordat ze makkelijker een keuze kunnen maken in welk ziekenhuis ze voor welk specialisme behandeld willen worden.”

Vergroten van transparantie

Santeon heeft tot de pilot besloten omdat er tot op heden weinig transparantie en eenduidigheid is over de meting van kwaliteit van zorg. Zorgverzekeraars voeren al jaarlijks een papieren variant van de CQ-index uit bij een beperkte groep klinische patiënten. De resultaten daarvan geven slechts inzicht op algemeen ziekenhuisniveau en zijn laat beschikbaar. Het onderling vergelijken van ziekenhuizen is daardoor lastig.

Landelijk gebruik

De pilot met de digitale CQ-index loopt tot in de zomer 2010. De ziekenhuizen en zorgverzekeraars ontvangen na afloop een rapportage. De pilot moet uitwijzen of het digitaal meten van de ziekenhuiszorg met de CQ-index werkt, of het gebruikt kan worden voor de zorginkoop, en of de methode geschikt is om landelijk te gebruiken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Zelfstandige klinieken scoren hoog op klanttevredenheid

Ervaringen verpleeghuisbewoners online beschikbaar

Zes ziekenhuizen lanceren merk Santeon

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.