Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sara Jost: ‘Zorgmedewerkers vinden altijd een workaround’

Sara Jost, Global Healthcare Industry Lead bij BlackBerry, is ooit begonnen als verpleegkundige. Daarom weet ze als geen ander dat als er geen eenvoudig format voor communicatie is, zorgmedewerkers zelf ernaar op zoek gaan. En dan gaat de gegevensuitwisseling vaak via onbeveiligde kanalen.
Sara Jost400.jpeg

Jost herinnert zich een casus van een ziekenhuis in de Verenigde Staten dat zijn medewerkers verbood om DropBox te gebruiken voor de uitwisseling van zware bestanden. ‘Later bleek dat de zorgmedewerkers naar de Starbucks om de hoek gingen om daar toch van DropBox gebruik te maken. They will always find a way. Daarom is het cruciaal dat je als CIO van een zorgorganisatie een systeem installeert dat enerzijds net zo makkelijk in gebruik is als alles wat op de consumentenmarkt beschikbaar is en anderzijds moet het systeem wel alle extra beveiligingsfeautures bevatten die nodig zijn in de zorg. Zoals onder andere encryptie, het automatisch ‘time bomben’ van berichten, aparte containers voor informatie op alle devices en nog veel meer.’

Parnassia Groep
BlackBerry is wereldwijd softwareleider in het beveiligen, verbinden en mobiliseren van organisaties. De zorgsector is hierbij een duidelijke groeimarkt. In de Nederlandse zorgsector is BlackBerry pas recent actief. Eind 2016 installeerde de Parnassia Groep de BlackBerry Enterprise Mobility Suites om veilig mobiel werken voor meer dan vierduizend medewerkers mogelijk te maken.

Enterprise of Things
‘De Parnassia-medewerkers zijn voorzien van flexibele en beveiligde mobiele toegang tot applicaties zoals e-mail, contacten, kalender, HR-systemen en intranet. Dit noemen we de Enterprise of Things. Een woordspeling op het bekende Internet of Things, waarmee we aangeven dat we alle toestellen, processen en systemen aan elkaar verbinden binnen een organisatie, of enterprise. Maar wel op zo’n manier dat het beveiligd is tegen aanvallen en hacks van buiten de organisatie.’

Secundair systeem
Ook met geavanceerde backup-producten bedient BlackBerry de zorgmarkt. Jost: ‘We hebben massacommunicatiesystemen die bij crisissituaties iedereen op de hoogte brengen en heel makkelijk overgaan op een secundair systeem. Denk aan situaties waarbij je epd wordt gegijzeld in een ransomware-situatie of allerlei andere crisissituaties. Met onze backupaanbod is het zelfs mogelijk om tijdelijk terug te vallen op papieren systemen. Alles om het primaire proces draaiende te houden.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.