Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheepbouwer trekt streep door ict-investeringen

DEN HAAG - Hoewel innovatie in de zorg nodig is, zijn grote ict-investeringen door de overheid weggegooid geld. Dat zei Ad Scheepbouwer, topman van KPN, gisteren tijdens de presentatie zijn eindrapport over innovatie in de gezondheidszorg.
Scheepbouwer trekt streep door ict-investeringen

De KNP-topman lichtte de afgelopen maanden op verzoek van minister Hoogervorst van Volksgezondheid de gezondheidszorg door. Hij zei enorm geschokken te zijn van wat hij heeft aangetroffen. Het zorgstelsel van Nederland is een van de duurste van de westerse wereld, stelt Scheepbouwer. Toch is de kwaliteit middelmatig. Volgens hem komt dat doordat de structuur fout is. Scheepbouwer: “Geld valt nu op ‘verkeerde grond’ en gaat verloren”.

‘Ziekenhuizen en artsen niet gestimuleerd’

cZiekenhuizen en artsen worden niet gestimuleerd om zich te vernieuwen en efficiënt met geld en middelen om te gaan. Ze werken vaak langs elkaar heen in een cultuur die naar zijn mening ‘behoudend’ is. Het gebruik van ict is daarom in de zorg nooit goed van de grond gekomen, terwijl de investeringen zich snel en gemakkelijk zouden terugverdienen.

Cultuuromslag

Volgens Scheepbouwer moeten de instellingen zich eerst vernieuwen en bijvoorbeeld een cultuuromslag ondergaan, voordat het zin heeft grote investeringen te doen op ict-gebied. Scheepbouwer: “Ze nemen genoegen met een zesje, terwijl ze eigenlijk voor een negen zouden moeten gaan”. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.