Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheidsgerecht fluit specialisten terug

Specialisten mogen niet zonder toestemming van het ziekenhuis een eigen kliniek openen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg op 8 augustus.
Scheidsgerecht fluit specialisten terug

De zaak was aangespannen door zes chirurgen van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, omdat ze van de raad van bestuur geen toestemming kregen om in de buurt van het ziekenhuis een eigen kliniek te starten. Het gaat om een kliniek voor eenvoudige ingrepen, zoals operaties voor liesbreuken en spataderen.

Uitspraak Scheidsgerecht Gezondheidszorg

Het ziekenhuis heeft met succes een beroep gedaan op de toelatingsovereenkomst die het met de medisch specialisten heeft afgesloten. Daarin staat dat specialisten niet zonder toestemming van het ziekenhuis nevenwerkzaamheden mogen verrichten als het ziekenhuis daarvan schade ondervindt. Dat was in Assen het geval, omdat het ziekenhuis al had geïnvesteerd in de maatschappen. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, een gespecialiseerde rechtbank voor de gezondheidszorg dat bindende uitspraken doet, stelde het ziekenhuis op 8 augustus in het gelijk in een uitspraak die nog niet openbaar is. Het ziekenhuis wil niet reageren op de uitspraak.

Steeds meer private klinieken

De uitspraak is van belang omdat door de toenemende marktwerking steeds meer specialisten plannen hebben om buiten de deuren van het ziekenhuis een kliniek te starten. Ziekenhuizen zijn hier niet altijd gelukkig mee, omdat ze hierdoor patiënten mislopen. De Orde van Medisch Specialisten adviseert specialisten om samen met het ziekenhuis op te trekken.

Toelatingsovereenkomst aan renovatie toe

De Orde van Medisch Specialisten vindt dat de uitspraak aantoont dat de huidige model toelatingsovereenkomst aan renovatie toe is. “De toestemmingsvereiste staat ter discussie”, zegt woordvoerster Ellen van Rooij. “Het kan niet zo zijn dat marktwerking wordt gepropageerd en dat in de praktijk de deur wordt dichtgegooid. Specialisten starten die klinieken omdat ze daar de processen helemaal naar eigen inzicht efficiënt en klantvriendelijk kunnen inrichten. Dat lukt soms niet in ziekenhuizen die door hun omvang vaak logge organisaties zijn met veel bureaucratie. Als er een markt is, is het voor ziekenhuizen trouwens voordelig om met specialisten samen klinieken te openen.”

NVZ niet tegen privé-initiatieven

De NVZ Vereniging van Ziekenhuizen laat weten absoluut niet tegen privé-initiatieven te zijn van specialisten, maar stelt dat daar wel goede afspraken over moeten worden gemaakt. Woordvoerster Jakomien ter Haar: “Het kan niet zo zijn dat een ziekenhuis met onrendabele investeringen blijft zitten omdat een maatschap of vakgroep vertrekt.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kwaliteit zorg klinieken inzichtelijk door indicatoren

Toename privé-klinieken verwacht

Privéklinieken stellen geschillencommissie in

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.