Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Scheper Ziekenhuis ging de boot in met Achmeacontract

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het contract dat het Scheper Ziekenhuis afsloot voor complexe maagoperaties pakte nadelig uit. Hierdoor ontstond eind 2007 een tekort van 1 miljoen euro en dat is nooit meer helemaal ingelopen.
Scheper Ziekenhuis ging de boot in met Achmeacontract

Bodemprijzen

Achmea voerde vooral prijsonderhandelingen en koos niet voor kwaliteit tegen een aanvaardbare prijs. Dit stelt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in het rapport dat is uitgebracht naar aanleiding van de disfunctionerende maagchirurg. Hierdoor zijn vijf patienten na een complexe maagoperatie overleden.

Volumeafspraken

Het Scheper Ziekenhuis dacht dat het aantrekkelijk was om de maagbandoperaties en de ingewikkelder sleeve-resecties onder te brengen in een zbc. Dat maakte het mogelijk om voor a-segmentzorg, die doorgaans aan maximumtarieven is verbonden, toch vrije prijsonderhandelingen te voeren. Het onderhandelde tarief bleek lager dan gedacht en er moest meer zorg voor worden geleverd. Die zorg werd in het dure ziekenhuis uitgevoerd en niet in een zbc. Achmea eiste exclusiviteit, maar kon de in het kader daarvan gemaakte volumeafspraken niet nakomen. Er werden steeds meer dure maagverkleiningsoperaties uitgevoerd die voor een toenemend deel niet declarabel waren. Hiervoor was namelijk met Achmea geen specifieke prijs afgesproken.

Achmea: Controle moest strakker

Achmea laat weten inmiddels duidelijk andere kwaliteitsafspraken te maken in contracten dan destijds, toen er nog weinig bekend was over de kwaliteit van bariatrische operaties. “De tijdgeest was anders, maar de controle had strakker gekund en gemoeten”, zegt een woordvoerder. Nu stelt de zorgverzekeraar aanvullende eisen ten aanzien van patiëntengroep, vooronderzoek en nazorg. De vorig jaar ontwikkelde prestatieindicatoren van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde helpen hierbij. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Scheper Ziekenhuis betaalt slachtoffers maagchirurg

‘Stoppen met maagoperaties Scheper Ziekenhuis is onverstandig’

Scheper Ziekenhuis ontslaat maagchirurg

6 REACTIES

  1. Vrij eenvoudige en simpele reacties tot nu toe.
    Zolang deze chirurg en zijn collegae (niet te vergeten) geen openheid betrachten van complicaties en kwaliteit van geleverde zorg, laat staan daadwerkelijke dossierinzage, complicatieregistratieinzage, is het voor een zorgverzekeraar onmogelijk om de kwaliteit te beoordelen. De compelexe maagoperaties zijn verleden tijd in dit ziekenhuis: blijkbaar is de kennis en kunde nu weg …… Een ander artikel vermeldde ook hoge complicaties na darmoperaties en 4 artsen mogen voor de tuchtrechter verschijnen.

  2. Lees alle reacties
  3. Een zorgverzekeraar zal nooit zicht en grip op kwaliteit kunnen krijgen. En zeker niet wanneer een zorgaanbieders daar niet aan meewerkt.
    Daarbij komt dat het financieel belang voor een zorgverzekeraar altijd dominant aanwezig blijft.
    In dat spanningsveld zal de kwaliteit altijd het onderspit delven.

  4. Schandalig en respectloos op welke wijze dit ziekenhuis zich probeert te verschonen voor hun eigen schadelijk gedrag. Dit ziekenhuis heeft door hun eigen toedoen, gedrag de dood van enkele weerloze patiënten op hun geweten en hebben alles eraan gedaan om dit te bedekken en de doofpot in te krijgen en nu gaan ze ook het slachtoffer spelen. Maar dit kennen we inmiddels wel van deze schadeveroorzakers die achter slot en grendel moeten en of op een eiland!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.