Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Scherp toezicht houden op NZa en CVZ’

MAARSSEN - Minister Hoogervorst van VWS moet de bedrijfsvoering van rechtspersonen met wettelijke taken (RWT’s) als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) scherp tegen het licht houden. Dat bepleit de Algemene Rekenkamer.

Volgens de Rekenkamer helpt een periodieke risicoanalyse om vast te stellen waar de kritieke punten van organisaties als de NZa en het CVZ zitten. Ook kan de minister de Tweede Kamer aan de hand van een risicoanalyse beter duidelijk maken hoe hij zijn toezichthoudende taken uitvoert. De noodzaak van periodieke risicoanalyses is volgens de Rekenkamer juist in de zorg groot, omdat het hele stelsel in beweging is. Hierdoor verandert de relatie tussen de verschillende spelers in het veld.

Geen jaarverslag

De aanbeveling van de Rekenkamer maakt deel uit van een groot periodiek onderzoek naar het functioneren van RWT’s. In de zorg zijn ruim 60 RWT’s actief, die gezamenlijk bijna 40 miljard aan publiek geld besteden. In algemene zin is de controle op RWT’s in de zorg naar het oordeel van de Rekenkamer verbeterd. Over de rechtmatigheid van hun optreden en de geleverde prestaties bestaat meer helderheid dan enkele jaren geleden. Toch ziet de Rekenkamer ook nog enkele verbeterpunten. Zo heeft nog altijd 11 procent van alle RWT’s geen publiek jaarverslag.

Verantwoording schiet tekort

Zolang de publieke verantwoording tekort schiet moet de minister wat de Rekenkamer betreft in het ministeriële jaarverslag tekst en uitleg geven over de prestaties van de RWT’s, ook al bestaat hiertoe geen expliciete wettelijke verplichting. Bijzondere aandacht vraagt de Rekenkamer voor de verantwoording van de geldstromen.

Afstand

Het kabinet is het niet eens met deze zienswijze. Volgens het kabinet is de financiële verantwoording nu juist de eigen verantwoordelijkheid van bestuursorganen die op afstand van de overheid staan. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

‘Samenwerking in zorg bespaart veel geld’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.