Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schikking patiënten Ruwaard blijft uit

Redactie Zorgvisie
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis heeft nog geen schikking getroffen met de 95 patiënten die een claim indienden. Een woordvoerder van het ziekenhuis geeft aan dat de klachten en claims erg uiteenlopen en dat het Ruwaard elk geval individueel wil behandelen. ‘Zorgvuldigheid gaat voor snelheid. Een schikking is niet de beste oplossing.’
Schikking patiënten Ruwaard blijft uit
Foto: ANP - Arie Kievit

Volgens letselschadeadvocaat Rob Vermeeren loopt het totaalbedrag aan claims van de 95 patiënten op tot ongeveer 600.000 euro. Hij stelde het ziekenhuis voor om een fonds van 200.000 euro in te richten, zodat de patiënten die slecht behandeld zijn snel geholpen kunnen worden. Vermeeren gaf aan dat als het Ruwaard van Putten daarin mee wilde gaan, hij bereid was met de patiënten te praten over dat voorstel. Maar het ziekenhuis ziet dat dus niet zitten.

Lijst van klachten

‘Wij hebben een lijst aangeleverd gekregen met 95 klachten over de zorg die is geleverd in ons ziekenhuis’, zo legt de woordvoerder van het Ruwaard van Putten uit. ‘Een deel van die klachten zou gegrond kunnen zijn. Maar er zitten ook bejegeningen tussen, waarbij geen sprake is van schade aan een patiënt. En die dus ook niet tot een claim zullen kunnen leiden. Datzelfde geldt voor de anonieme klachten. Daar kunnen we niets mee.’ De woordvoerder zegt dat op deze manier substantiële claims tekort worden gedaan. ‘Wij gaan met onze schadeverzekeraar aan de slag en steken in op zorgvuldigheid.’

‘Houding Ruwaard laakbaar’

Hartpatiënten Nederland, die optreedt namens de 95 patiënten, noemt de houding van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis uitermate laakbaar. ‘Het ziekenhuis verplicht patiënten nu om zelf een juridische procedure te starten, met alle kosten van dien’, zo stelt Hartpatiënten Nederland, dat er ook bang voor is dat er op deze manier erg veel tijd over heen gaat. En volgens Hartpatiënten Nederland zijn de gedupeerden al drie maanden lang aan het lijntje gehouden.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat het Ruwaard van Putten doet zie je vaker gebeuren: in de nazorg en de afhandeling wordt het ziekenhuis (ineens) erg ‘zorgvuldig’. Ik denk, nee ik weet zeker, dat hier een Waarborgfonds achter zit. Het wordt tijd dat Minister Schippers het Waarborgfonds overneemt. Patienten moeten niet nogmaals het ‘slachtoffer’ worden van het zorgsysteem. Financieel hoeft het geen probleem te zijn. De schadebedragen zijn een fractie van het Zorgbudget en de bijdragen van de ziekenhuizen aan het Waarborgfonds. Het overhevelen naar de Staat is een win-win-win situatie. Dit lijkt me nu echt een klus voor onze Nationale Ombudsman.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.