Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers adviseert geluidsopname bij doktersbezoek

Het maken van een geluidsopname van een gesprek met een arts - om dat thuis nog eens af te luisteren – is toegestaan en kan de patiënt helpen om zijn gedachten op een rij te zetten en beslissingen te nemen. Dat schrijft minister Edith Schippers (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
schippers.jpg

Schippers schrijft: ‘Voor goede zorg is het cruciaal dat arts en patiënt het eens zijn over de te volgen behandeling, zij moeten dat samen beslissen. Het is belangrijk dat de patiënt ook vragen kan stellen, dat een arts daar ruimte voor biedt en de tijd neemt om vragen te beantwoorden.’

Emotioneel beladen
Een patiënt vergeet vaak een groot deel van de informatie die zijn arts geeft. Dat geldt zeker als een gesprek emotioneel beladen is. Het is daarom een goed idee als patiënten een gesprek opnemen. Hierbij geldt wel een aantal regels. Zo mag de opname alleen voor eigen gebruik zijn en niet verspreid worden. In de goede verhouding tussen arts en patiënt past het natuurlijk om toestemming te vragen voor een geluidsopname hoewel dat niet verplicht is. Als de arts niet wil dat het gesprek wordt opgenomen, dan is hij wel verplicht de informatie desgevraagd schriftelijk mee te geven.

Burgerinitiatief
De minister komt met de brief naar aanleiding van een debat over een burgerinitiatief voor een schriftelijke informatieplicht van artsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.