Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Schippers bekritiseert Wtcg

VWS-minister Edith Schippers heeft dinsdagavond in actualiteitenrubriek EenVandaag de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) bekritiseerd. Schippers reageert in de uitzending op het nieuws dat tientallen miljoenen dubbel worden uitgekeerd aan zieken en gehandicapten.
Schippers bekritiseert Wtcg

Duizenden zieken en gehandicapten krijgen van de overheid aan het eind van het jaar een financiële tegemoetkoming, terwijl de door hen gemaakte kosten al eerder vergoed zijn door de zorgverzekeraar. Het gaat mogelijk om tientallen miljoenen die dubbel uitgekeerd worden op grond van de nieuwe wet Wtcg. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder twintigduizend mensen. Tegelijk krijgen veel andere chronisch zieken en gehandicapten helemaal geen geld op basis van dezelfde regeling.

Afschaffen Wtgc

De Wtgc vervangt de fiscale aftrek van de buitengewone ziektekosten. Minister Schippers overweegt de wet af te schaffen als het geld niet terecht komt bij de mensen voor wie het bedoeld is, zo zei de minister in een reactie in EenVandaag. Zij wil de wet nog een laatste kans geven: “Ik vind dat die regeling goed moet werken. Krijgen we hem niet goed, krijgen we hem niet scherp, dan moeten we hem afschaffen.”

Onderzoek

Vijfduizend deelnemers aan het onderzoek van EenVandaag krijgen een tegemoetkoming van 150 tot 500 euro op basis van de Wtgc. Twaalf procent van hen zegt het geld niet nodig te hebben omdat hun kosten al door de ziektekostenverzekeraar betaald zijn.

Kosten

Veel ondervraagden zitten niet op het geld te wachten en zien liever dat het terecht komt bij mensen die het echt nodig hebben. “In mijn familiekring hebben drie personen een bedrag gekregen. Bij alledrie zijn de kosten betaald door de zorgverzekering. Dit geld had beter besteed kunnen worden!”, aldus een deelnemer in de aflevering.

Tegenmoetkoming

Bijna een op de tien deelnemers (9 procent) krijgt geen geld, maar denkt dat hij wel voor een tegemoetkoming in aanmerking komt. Onder hen bevinden zich honderden chronisch zieken en lichamelijk gehandicapten, zoals slechthorenden en blinden die jaarlijks hoge kosten maken. Zij vragen zich af waarom zij niet onder de regeling vallen: “Na twee hersenbloedingen ben ik zwaar gehandicapt en zit in een rolstoel. Ik krijg geen tegemoetkoming omdat ik te weinig medicijnen gebruik.”

Opiniepanel

Aan het onderzoek deden twintigduizend leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Vijfduizend van hen krijgen een tegemoetkoming op basis van de Wtcg. Het onderzoek vond plaats van 15 tot en met 18 november 2010. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim veertigduizend mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kabinet akkoord met rapportage Wtcg

Cliëntenwet toch naar de Kamer

Kabinet akkoord met cliëntenwet

7 REACTIES

 1. Het klopt dat mensen die puur en alleen een bepaalde soort medicatie krijgen en geen anderen kosten hebben t.a.v. een chronische aandoening een bijdrage krijgen in het kader van de Wtgc.
  De gegevens worden via de ziektekostenverzekering aan de belastingdienst aangeleverd denk ik.
  Medicijnen e verbandmiddelen etc. worden vergoed door de ziektekosten verzekering. Op grond van deze route worden kosten zoals:
  Extra kosten aangepaste kleding
  Hoge bijdrage PGB
  Extra vervoerskosten die niet vergoed worden
  Extra hoge verblijfskosten bij vakantie die niet vergoed worden( zorghotel)
  Eigen investeringen aanpassingen woning die niet via de belastingdienst terug te vorderen zijn
  Bekostiging van aanpaste hulpmiddelen zoals glijplank, glijzijl,op maat afgestemd hoog-laagbed, niet vergoede maar toch adequate geneesmiddelen, noodzakelijke therapieën etc niet vergoed. Ook de aaschaf van een aangepaste Mercedes Sprinter wordt niet vergoed wanneer je inkomen hoger is da 33.000 euro. Toch moet ik ook bij regen naar mijn werk en Connexionn weigert te vervoeren op basis van het ontbreken van een ISO nr. op mijn op maat gemaakte rolstoel volgens een wet op de veiligheid van vervoelr van rolstoel zitters. De wet afschaffen is dus niet aan de orde. Wel is het noodzakelijk te onderzoeken hoe gehandicapten hun niet vergoedde onkosten op een betrouwbare manier kunnen declareren. Volgens mij was die manier via de belasting dienst op basis van te overleggen bonnen!!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Is het zo ingewikkeld? Je telt toch alle kosten op (excl. premies) en trekt daar alle vergoedingen van af (incl. extra bijstand etc. etc.), dan is het toch duidelijk wat de reeele kosten zijn en is een dubbele vergoeding onmogelijk. Wie hebben die regeling bedacht en goedgekeurd? Politici! Prutsers en gatendichters (het ene gat met het andere) of wordt er weer een smoes bedacht om barbertje te laten hangen? (lees: te korten)

 4. Ook ik ondersteun de reactie van enkele bovenstaande. Er zijn echt mensen die ten onrechte een x-bedrag ontvangen, puur omdat zij een indicatie hebben waar zij GEEN gebruik van maken, maar daardoor wel die wtcg krijgen. En deze personen krijgen ook nog eens van het uwv een tegemoetkoming van 350 euro ????? Net als met het PGB wordt er veel gesjoemeld. Kan het van de belasting afgetrokken worden, dan zullen terechte kosten worden afgetrokken zou ik zo zeggen.

 5. De criteria zijn verkeerd.
  Wanneer je huishoudelijke hulp krijgt krijg je automatisch een compensatie. Dit zijn heel veel ouderen die niet ziek zijn maar niet meer alles kunnen. Ik ben chronisch ziek en gehandicapt maar krijg vanwege nieuwe criteria geen huishoudelijke hulp omdat mijn man dat naast zijn zware werk nog wel zou kunnen doen.
  Belastingaftrek werkt veel beter omdat je dan kunt aftrekken wat je betaald hebt.

 6. Ik ondersteun van harte dat er kritisch gekeken wordt naar besteding van overheidsgelden; het uitkeren van deze tegemoetkoming aan iedere chronisch zieke in de meest brede zin van het woord (ook de groep die er niet op zit te wachten) is in strijd met alle bezuiningsmaatregelen, ondermeer in de AWBZ, die vooral de meest kwetsbaren in de samenleving treffen. Mensen met langdurige psychiatrische problemen die keuzes moeten maken tussen eigen bijdrage voor dagopvang en een pakje shag zijn de dupe van deze maatregelen.

 7. Onze Minister moet het geld op de juiste plaats laten terecht komen. M.a.w. de Euro s alleen bestemmen voor de zwakkeren in de samenleving o.a. chronische zieken; blinden , maar ook clienten met een verstandelijke handicap ; etc..Om de Wtgc af te schaffen zonder goede argumenten , is te kort door de bocht. Een goede onderbouwing is noodzaak. Politiek maak eerst een heldere keus na een gedegen onderzoek onder de Clienten v/d Zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.