Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: Berispingen artsen voortaan openbaar

Mark van Dorresteijn
Iedereen moet kunnen opzoeken of een arts in het verleden is berispt omdat hij fouten heeft gemaakt. Dat heeft minister Schippers donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dat meldt persbureau Novum.
Schippers: Berispingen artsen voortaan openbaar

Schippers wil dat berispingen worden opgenomen in het zogeheten BIG-register, een openbare database waarin alle artsen en andere zorgverleners zijn opgenomen. De minister vindt dat patiënten moeten kunnen nagaan of hun arts ooit een waarschuwing of berisping hebben gekregen.

Toegankelijkheid

Het register moet ook gemakkelijker toegankelijk worden. “Ik heb het weleens geprobeerd, maar het is nu moeilijk om een geregistreerde arts ook daadwerkelijk te vinden”, zei Schippers. Zo is zelfs moeilijk te vinden of een arts zijn vak nog wel mag uitoefenen. Ook dat moet anders. Als voorbeeld noemde Schippers een orthopeed in het Waterlandziekenhuis in Purmerend, die vorig jaar is ontslagen omdat hij grote fouten heeft gemaakt bij operaties. “Deze man is herhaaldelijk berispt, maar dat was voor zijn patiënten nergens op te zoeken.”

SP en KNMG

De SP in de Tweede Kamer heeft eerder al een voorstel gedaan om berispingen openbaar te maken. De landelijke artsenfederatie KNMG is tegen dit plan. Artsen worden zo levenslang gebrandmerkt, vindt de KNMG. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Tuchtcollege berispt chirurg Waterlandziekenhuis

Tuchtcolleges handelen minder klachten af in 2009

Inspectie dient tuchtklachten te onregelmatig in

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.