Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Schippers blijft Kamer slecht informeren over financiën’

Mark van Dorresteijn
De Algemene Rekenkamer is ontevreden over de informatievoorziening door demissionair minister Schippers. Zij heeft de Tweede Kamer onvoldoende geïnformeerd over de specifieke achtergronden van de overschrijdingen van het Budgettair Kader Zorg (BKZ). Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Staat van de rijksverantwoording 2011’ van de Rekenkamer.
‘Schippers blijft Kamer slecht informeren over financiën’

Schippers heeft in een bijlage bij haar jaarverslag 2011 aangegeven dat het niet gelukt is om de zorguitgaven te beperken tot wat afgesproken is in het BKZ. Over 2011 is ruim twee miljard te veel uitgegeven. Over de specifieke achtergronden van de overschrijding is de Tweede Kamer slecht geïnformeerd. Volgens de Algemene Rekenkamer is een belangrijke reden hiervoor de gebrekkige informatievoorziening over de uitgavenontwikkeling in de zorg: de minister krijgt soms pas jaren later inzicht in tegenvallers. ‘De minister heeft de Tweede Kamer eerder beloofd de informatie hierover te verbeteren, maar het resultaat van deze inspanning is nog niet zichtbaar in 2011’, aldus de Rekenkamer.

Algemeen beeld

In zijn totaliteit is het beeld bij de hele rijksoverheid volgens de Rekenkamer stabiel. Er werden 61 onvolkomenheden geconstateerd, waarvan één ernstige bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Volgens de Rekenkamer heeft BZK ontoereikend gecontroleerd op de besteding van 1,4 miljard euro aan uitkeringen door gemeenten en provincies.

Informatiebeveiliging

In het rapport kijkt de Rekenkamer ook naar andere aspecten waaronder informatiebeveiliging bij de departementen (op basis van Voorschrift Informatiebeveiliging Rijk 2007). Bij VWS en RIVM is de beveiliging ‘te weinig op het netvlies’ en wordt in het rapport bestempeld als onvoldoende. Ook werken er bij VWS 34 personen die niet gescreend zijn, maar wel toegang hebben tot gevoelige informatie of staatsgeheimen of ze doen werk dat van vitaal belang is voor de instandhouding van het maatschappelijk leven of werk dat hoge eisen stelt aan hun integriteit.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Staat van de rijksverantwoording 2011 (PDF)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.