Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers gaat premieverlaging niet afdwingen

De Nederlandse zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst gemaakt. Het overgrote deel (1,3 miljard) daarvan werd gemaakt op de basisverzekering. Minister Schippers (VWS) gaat die winst niet afromen om de premies te verlagen.
Schippers gaat premieverlaging niet afdwingen
Foto: ANP Evert-Jan Daniels

 

 

Minister Edith Schippers is daar dik tevreden over, bleek donderdag in een Kamerdebat. Volgens haar is het een bewijs dat het systeem van concurrerende zorgverzekeraars werkt. Ze gaat ervan uit dat de verzekeraars hun premies gaan verlagen, maar gaat ze dat niet opleggen. ‘Het is een logische en wenselijke stap’, aldus de VVD-minister. Het geld kan in elk geval niet volledig terug naar de premiebetalers, omdat De Nederlandsche Bank eist dat de verzekeraars ook hun buffers nog verhogen.

Overstappen
Bovendien, vindt Schippers, moet de concurrentie zijn werk doen. ‘Als een verzekeraar zegt: haha, ik hou die winst lekker op m’n bankrekening en stel de premie niet lager vast en anderen doen dat wel, dan zullen mensen overstappen.’ Dat tien procent van de verzekerden afgelopen jaar overstapte, is volgens Schippers ook een bewijs dat concurrentie in de zorg werkt. Ze stelde verder dat verzekeraars commerciële bedrijven zijn, die het recht hebben winst uit te keren aan hun aandeelhouders. In 2011 maakten de verzekeraars 500 miljoen euro winst, 100 miljoen daarvan ging terug naar de verzekerden in de vorm van een lagere premie. (ANP)

4 REACTIES

  1. Beste mevrouw Schippers.wat een leuke reactie . Hoe kunnen de Zorgverzekeraarsgieren zo veel winst maken ? ? U bent en blijft een boekhoudster die het politiek ver geschopt heeft, maart die economisch niet erg onderlegd (b)lijkt. ………Juist omdat er GEEN concurrentie tussen al die DOCHTERmaatschappijen is , hebben de woekerpolisverzekeraarsgieren zo veel winst gemaakt. Foutje , bedankt ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. Politici, bestuurders en nu dus ook zorgverzekeraars gaan in hun minachting naar de burger inmiddels zover dat ze denken dat we alles geloven en alles maar doen wat ze zeggen.
    Ik kan niet voorspellen, maar toch durf ik een fikse poging te wagen: de premie gaat NIET omlaag en zal — helemaal in het kader van de voor de gekhouderij van de burger — omhoog gaan of minder stijgen dan aangekondigd of noodzakelijk (met die uitlating kun je met de premie doen wat je wil); als je de premie met 10 euro per maand wil verhogen, kondig je aan dat die eigenlijk met 18 euro moet stijgen.
    In hun 2e villa in Toscane zitten ze zich dan kapot te lachen.
    Droom maar lekker door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.