Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers: geen bezwaar tegen levenseindekliniek of -team

Mark van Dorresteijn
Artsen moeten patiënten die voldoen aan de eisen kunnen verwijzen naar ambulante teams of klinieken voor levenbeëindiging als de arts hier zelf principiële bezwaren tegen heeft. Dat antwoordt minister Schippers op Kamervragen van Esmé Wiegman (CU).
Levenseinde

De vragen zijn gesteld na berichtgeving van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde. Zij verwachten een groot deel van de eerder afgewezen patiënten in het reguliere traject wel te kunnen helpen in een levenseindekliniek. Het gaat hierbij om patiënten die hun verzoek tot levensbeëindiging niet ingewilligd zien worden, terwijl zij wel voldoen aan de zorgvuldigheidseisen.

Arts-patiëntrelatie

Ambulante teams of een levenseindekliniek genieten echter niet de voorkeur. “Het is mijns inziens het meest wenselijk dat een verzoek om levensbeëindiging en het proces om dit verzoek te onderzoeken, plaatsvindt binnen de bestaande arts-patiëntrelatie. Immers deze arts heeft inzicht in de gehele situatie van de patiënt en is bekend met zijn of haar achtergrond.” De minister denkt dat het daarom verstandig is om de aandacht te vestigen op betere communicatie tussen arts en patiënt als het gaat om een verzoek tot levensbeëindiging. Het mag volgens de minister ook niet zo zijn dat artsen euthanasieverzoeken gaan afschuiven op klinieken of ambulante teams. “Ook daarom is de professionele verantwoordelijkheid van de arts in deze zo van belang.”

In strijd met de wet?

Wiegman vraagt zich verder af of ambulante teams en klinieken in strijd zijn met de wet. Maar volgens Schippers zijn er wettelijk geen regels vastgesteld over de plaats waar de hulp bij zelfdoding plaatsvindt. “De zorgvuldigheidseisen waarop ingevolge de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding wordt getoetst zijn van toepassing op de artsen die de euthanasie of de hulp bij zelfdoding uitvoeren, ongeacht of dit thuis, in een ziekenhuis of in een kliniek plaatsvindt. Dat betekent ook dat de toetsingscommissies zullen oordelen over de zorgvuldigheid van een individueel geval op basis van een melding. Indien de toetsingscommissie tot het oordeel komt dat sprake is van onzorgvuldigheid op een of meerdere criteria, zal de toetsingscommissie het oordeel aan het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg doen toekomen.”

Debat

De Kamer overlegt vanmiddag vanaf 13.00 uur verder over het onderwerp. Binnen de Kamer zijn de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks voorstanders van ambulante teams of een speciale kliniek. De SP en christelijke partijen zijn tegen het voorstel.

Lees meer:

Beantwoording Kamervragen over ambulante hulp bij zelfdoding aan huis (PDF)

Lees ook:

De euthanasiearts komt bij u thuis

‘Wettelijk recht voor vrager euthanasie’

KNMG: Verwijs door bij moreel bezwaar euthanasie

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.