Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: geen zwijgcontracten meer

Redacteur Zorgvisie
Minister Schippers wil dat bestuurders in de zorg zo snel mogelijk kunnen worden verplicht om geen zwijgcontracten meer af te sluiten met patiënten of verwanten. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer.
Zwijcontract Stil - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

De afgelopen maanden kwamen er meerdere casussen in het nieuws waarbij een patiënt of familielid geen melding deed van een calamiteit vanwege een afspraak met de zorgaanbieder. Dat moet niet meer mogelijk zijn, schrijft minister Schippers nu in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil dat er nog voor het eind van dit jaar een passage wordt opgenomen in de code van zorgbestuurders die zwijgcontracten verbiedt.

Meldingen van zwijgcontracten
Er zijn bij de IGZ 46 meldingen van een zwijgcontract, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd, binnengekomen. In zes gevallen bleek er een ongewenste afspraak te bestaan, die in de meeste gevallen gericht was op het verzwijgen van de calamiteit voor derden, meldt Schippers. ‘Hoewel de uitkomst van de tussenrapportage van de IGZ sterk doet vermoeden dat het om een beperkt aantal gaat, vind ik het teleurstellend om te constateren dat dit nog steeds voor blijkt te komen’, schrijft de minister. ‘Het belang van openheid en transparantie in de zorg is immers groot. Mensen mogen daarom nooit gedwongen worden om te zwijgen over (onverantwoorde) kwaliteit van zorg.’

Zwijgcontracten wettelijk verbieden
Schippers gaat met zorgbestuurders in gesprek over de zwijgcontracten. ‘Ik acht het opnemen van de hiervoor genoemde onwenselijke afspraken in een vaststellingsovereenkomst in strijd met hoe een goed bestuurder zich behoort te gedragen.’ Ze vraagt de bestuurders om voor 1 januari 2017 afspraken te maken over het niet meer aangaan van zwijgcontracten met patiënten en naasten. Mocht dat niet werken, dan wil de minister een wettelijk verbod op deze contracten instellen.   

Dossier patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.