Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers houdt vertrouwen in NZa

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS vindt het onnodig om nadere afspraken te maken met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gebruikte onderzoeksmethodes. Dat zegt Schippers in reactie op Kamervragen van Agnes Wolbert (PvdA).
Schippers houdt vertrouwen in NZa
Foto: Stockxchng

Wolbert stelde de vragen na een kritisch rapport van de Leidse professor Richard Gill. In het rapport stelt de professor dat de onderzoeksmethoden van de NZa te wensen overlaat qua betrouwbaarheid en validiteit. In het bijzonder een onderzoek naar de orthodontietarieven. Wolbert wil graag weten of de Kamer de rapporten van de NZa nog wel kan vertrouwen en of er aanvullende afspraken nodig zijn met de NZa.

Schippers houdt vertrouwen

De NZa heeft volgens Schippers uitgebreide en zorgvuldige onderzoeken laten uitvoeren en op basis daarvan de orthodontietarieven verlaagd. Volgens haar heeft Gill slechts de rapporten van onderzoeksbureau Significant beoordeeld. Daarnaast waren er nog twee onderzoeken waarop de NZa haar mening baseerde. ‘Anders dan Gill lijkt te suggereren, heeft de NZa de Significant rapportages niet gebruikt om de gevolgen voor (het aanbod van) complexe orthodontische behandelingen die worden geleverd door orthodontisten in kaart te brengen. Het oordeel van Gill op dit punt zegt dan ook niets over de kwaliteit van het onderzoek dat de NZa heeft laten uitvoeren. Ik zie, mede in het licht van het geheel aan onderzoeken, in de kritiek van Gill dan ook geen aanleiding om de gegevens van de NZa voortaan niet meer te gebruiken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.