Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

Schippers: huishoudelijke hulp voortaan zelf betalen

Demissionair minister Edith Schippers (VWS) pleit in het AD ervoor dat de meeste mensen zelf hun huishoudelijke hulp moeten gaan betalen. Volgens regeringspartij VVD wordt het zorgstelsel anders onbetaalbaar.
Schippers: huishoudelijke hulp voortaan zelf betalen

Ouderen die zorg nodig hebben moeten zelf hulp regelen in hun omgeving van bijvoorbeeld familie of vrienden. Alleen wie het anders niet redt, moet nog huishoudelijke hulp van de overheid krijgen. Dat zegt minister Edith Schippers (VWS), de nummer twee van de VVD-lijst in het AD.

Zorgkosten

Op dit moment betalen mensen al een eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp. Maar dat is voor de VVD niet genoeg. Als het aan hen ligt krijgt in principe niemand het nog, tenzij iemand helemaal geen familie of vrienden heeft om op terug te vallen. Volgens Schippers is dat onontkoombaar wil de zorg betaalbaar blijven. Uit berekeningen blijkt dat een doorsneegezin nu 11.000 euro per jaar aan zorgkosten betaalt.

Onbetaalbaar

Zo’n 630.000 mensen in Nederland krijgen nu een vorm van hulp bij het huishouden. Schippers kan niet aangeven hoeveel van hen dat zouden verliezen. Volgens haar moet dat per persoon worden beoordeeld. SP, PvdA en PVV zijn tegen korten op de ouderenzorg. Schippers vindt dat zij hun kop in het zand steken: ‘Ze hebben de mond vol van solidariteit, maar bij hen is de gewone man de dupe. Voor hem wordt de zorg onbetaalbaar.’ (AD – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

Grote reorganisatie bij thuiszorgorganisatie Careyn

Rumoer over inzet werklozen Rotterdamse thuiszorg

‘Ouderen zijn geen stelselmatige kostenpost’

22 REACTIES

 1. Persoonlijk denk ik veel mensen onterecht een beroep doen op een vergoeding. Mijn buren zijn daar een voorbeeld van. Zij vinden het vooral gezellig dat de hulp komt en laten haar de caravan schoonmaken, de ramen buiten lappen en binnen de andere huishoudelijke taken. Voor een stel dat nog geen 70 is en de handen gewoon kan gebruiken vraag ik me af of dat de bedoeling is….
  Verder zijn er ontelbare gevallen van mensen die geen geld en geen hulp hebben en hier wel recht op hebben….moeilijke kwestie omdat het indvidueel bekekem dient te worden….

 2. Lees alle reacties
 3. Ze weet alleen van haar eigen zakken te vullen.
  Zieken zijn afval voor haar.
  Juist mensen die het zo nodig hebben.
  Voorrechten je weet niet wat je zegt ,een blinde kan niet lezen.
  Een zieken vaak zijn huis niet op orde houden.
  De gemeente laat ons nog steeds bij betalen voor hulpmiddelen 1.100 euro traplift bijv.
  Hoe ver moet een zieken nog vallen?
  We moeten een fikse demonstratie op touw zetten.
  En vol houden.Taxi 6euro of meer per rit ga zo door met mensen achter de garanium te sturen,,,SCHAAMTELOOS.
  Ambassadeur pgb.

 4. Henri jij weet niet waar je over hebt, jij bent zeker nog goed gezond daarom praat jij zo stom dan kan er niemand meer huishoudelijk hulp meer krijgen doordat men het niet kan betalen schippers is niet goed bij dr hoofd maar jij ook niet deze kan de gehandicapten niet men heeft ons al veel afgepakt dit is niet te doen WAAR ZIJN ZIJ MEE BEZIG en zo zijn er meerderen die nergens geen belang bij hebben en toch hoop ik van die daar zo makkelijk over praten en zelfs een flink wat op je bord krijgt en dan heel heel ernstig dan praat je wel anders want die mensen hebben ook flink in de goede jaren gewerkt en ben nu rolstoel afhankelijk dusssss nu jij

 5. Graag zou ik de VVD eens uit willen nodigen om te laten zien hoe het werkelijk in elkaar zit. Chronisch ziek, nauwelijks of geen mantelzorg een uitkering zeer hoge ziektekosten en een hoge premie om zoveel mogelijk een beetje met minder pijn te kunnen leven. Door al de koste nog geen 100 euro over per maand waar je alles van moet doen. Dan dank zijn de Rijke VVD ook nog eens je eigen hulp betalen. Stem geen VVD is alleen voor rijke mensen. Ze willen de armoede van vele niet zien. Geef de 1000 euro aan de mensen die afhankelijk zijn van voedselbank .

 6. Zal de tijd tot 12 september heel hardwerkend benutten om in 16 zorginstellingen — zo groot is het instituut — alle bewoners en familie te laten beloven VOORAL NIET OP DE VVD TE STEMMEN. Dat bereik hebben alle VVD-ers niet eens tijdens hun campagne. Ik wel. Zal ze wel hebben die politici. Als het eenmaal zo ver is met hun partner of familie regelen ze even minimaal 2 verpleegsters 24 UUR PER DAG (zo deed Maria vd Hoeven ook — 50.000 euro PGB !!!)

 7. Het is zeker een proefballon. Een groot deel van de mensen die gebruik maakt van huishoudelijke zorg heeft deze zorg niet alleen vanwege dat zij het huis schoonmaken, maar ook het welzijn van de persoon die de zorg ontvangt in de gaten houdt en daarmee een signalerende functie.
  Dat er heel wat zwart gewerkt word moge duidelijk zijn. Het is in deze wederom een stapeling van maatregelen die vooral mensen met een heel klein inkomen treft. Die hebben de afgelopen 2 jaar al heel veel voor hun kiezen gehad. Jammer dat de minister dit voornamelijk doet voor de bühne.

 8. En weer een proefballonnetje in verkiezingstijd. Doet het vast goed bij de eigen achterban die er allang een “zwarte” werkster op na houdt.
  Is ook handig voor de omvang van de zorgkosten, die dalen hierdoor fors want het verhuist naar het zwarte circuit. Inhoudelijk niets opgelost maar de cijfers zijn prachtig, typisch Schippers

 9. Volgens mij is onze Minister in de Zuidelijke Landen op vakantie geweest . In die Landen is het gebruikelijk , dat de jongeren voor hun ouders/grootouders zorgen. Meestal door de vrouwen die niet aan het arbeidsproces deelnemen. In o.a. NL is dat niet meer mogelijk , aangezien de gezinnen zonder extra inkomen niet meer kunnen rondkomen door hypotheekverplichtingen ; 2e auto ; 2e huis ; etc.. Er zou als eerste een enorme Cultuuromslag moeten komen in NL. Goede voorbeelden zijn : Italie ; Spanje ; Zuid-Frankrijk; etc.. Politiek , laat je visie eens horen over onze Europese Vrienden.

 10. De eenvoudige thuiszorg, dus met name huishoudelijke zorg zou uit het vergoedingen traject moeten. Maak het een aftrekpost onder extra zorgkosten bij de fiscus. Dan is het dag gemeente, dag aanbestedingen,dag indicatieorgaan, dag zorgkantoor,dag college tarieven zorgverzekeringen en dag Cak. Gewoon de fiscus die je buitengewone zorgkosten toetst …. Eenvoudig, veel goedkoper en het kan 100 % inhaken op een bestaand systeem en het doet iets tegen het grote aantal zwart werkers in de huidhoudelijke sector.

 11. Oh, dus daar haal de VVD het geld vandaan om straks de werkenden een bonus te geven tot € 1000,- . Ja ook de graaiers in de hogere lonen groep!! Deze maatregel zet weer honderden banen op het spel, dus evenzoveel keer hoeft de bonus dan niet uitgekeerd te worden. Waarom krijg ik hier een omgekeerd Robin Hood gevoel bij ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.