Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz krijgt opnieuw uitstel voor deponeren jaarrekening

Redacteur Zorgvisie
Minister Schippers van VWS stelt het deponeren van de jaarrekeningen in de ggz nog één keer uit. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Jaarrekeningenggz400.jpg
iStock.

Het slepende probleem met de jaarrekeningen in de ggz is nog niet voorbij. Eind 2015 bleek dat twintig procent van de ggz-instellingen er niet in was geslaagd om de jaarrekening voor 2014 te deponeren. Daarom gaf minister Schippers hen uitstel tot 1 maart 2016.

Deadline 1 december
Nu blijkt dat ook deze deadline niet voor iedereen haalbaar is geweest. De controles over 2014 en 2015 zijn vertraagd doordat de zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGZ Nederland de afspraken over deze controles niet rond kregen. Daarnaast zijn er volgens GGZ Nederland ‘onduidelijkheden en onzekerheden rondom de declaraties en afrekening van de jeugd-ggz en Wmo’, meldt Schippers. Al met al genoeg reden voor de minister om het deponeren van de jaarrekeningen voor 2015 nog één keer uit te stellen, tot 1 december 2016. 

Controleplannen
In 2013 liepen de betrokken partijen tegen een aantal knelpunten aan, waardoor controles over 2014 en 2015 zijn vertraagd. Daar wordt nu wat aan gedaan, schrijft Schippers. ‘ZN en GGZ Nederland hebben in een bestuurlijk overleg afgesproken om vóór 2017 de controleplannen (met de controlepunten en -normen) voor de jaren 2014, 2015, 2016 en 2017 vast te stellen.’ De partijen hopen het werk dat voor 2013 is gedaan in te kunnen zetten voor al deze jaren. Schippers: ‘Gelet op deze afspraak staat de sector nu dichter bij een genormaliseerd jaarrekeningenproces dan vorig jaar.’

Laatste keer uitgesteld
De minister noemt het teleurstellend dat het deponeren van de jaarrekeningen opnieuw is uitgesteld, maar denkt wel dat er door de afspraken over controle zicht komt op ‘normalisering van de jaarrekeningencyclus’. Ze denkt daardoor een belangrijke stap te hebben gezet naar horizontaal toezicht. ‘Daarmee verwacht ik dat dit de laatste keer is dat er reden is tot generiek uitstel. Ik benadruk daarbij dat het nu aan de partijen is om indachtig de bestuurlijke afspraken de zaken voortvarend op te pakken en ik zal in de toekomst dan ook geen generiek uitstel meer verlenen.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.