Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Schippers: KiesBeter.nl moet echt beter

Mark van Dorresteijn
KiesBeter.nl, de vergelijkingssite voor de zorg, moet veel toegankelijker worden. Minister Edith Schippers van VWS vindt dat patiënten die willen weten of een ziekenhuis goed is, daar via deze informatiepagina makkelijker achter moeten kunnen komen.
Schippers: KiesBeter.nl moet echt beter

Schippers gaf woensdag in de Tweede Kamer aan dat ze het een mooi klusje voor het Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidzorg vindt om van KiesBeter.nl een succes te maken. Ze wil dat ook informatie over geschorste en berispte artsen daar eenvoudiger op te vinden is.

Kwaliteitsinstituut

De vorming van dat kwaliteitsinstituut, waartoe het vorige kabinet besloot, heeft een paar weken vertraging opgelopen, hield de minister ongeduldig wordende Kamerleden voor. De ministerraad buigt zich medio juni over de voorstellen ervoor, waarna ook de Kamerleden alle informatie krijgen.

Informatievoorziening

Informatie over bijvoorbeeld wachttijden, sterftecijfers of infecties na operaties kan patiënten helpen bij hun zoektocht naar de beste zorg. Deze informatie komt wat Schippers betreft boven op de kennis die zorgverzekeraars al hebben over de kwaliteit van de zorg. En het past in haar aanpak om zorgverzekeraars in 2012 over 70 procent van de behandelingen te laten onderhandelen met de ziekenhuizen. Nu gebeurt dat al over 35 procent van de behandelingen, zoals bij liesbreuken.

Onderhandelen

Het zit met name de PvdA niet lekker dat de informatie waarmee de zorgverzekeraars dit najaar al met de ziekenhuizen moeten onderhandelen, door de vertraging bij de vorming van het kwaliteitsinstituut nog niet eenduidig is. Schippers vindt dat er hard wordt gewerkt aan de normen en richtlijnen. Volgens haar is de zaak in een stroomversnelling, sinds zorgverzekeraar CZ in 2010 besloot geen zaken meer te doen met ziekenhuizen die slecht presteerden bij de behandeling van borstkanker. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. geen vergoeding dieet advies ?
  nou dan zullen velen zieker worden want er zijn ziekte,s die echt een dieet nodig hebben bij nierziekte,suiker.
  En mensen met een over gewicht die af willen vallen ,en geen complicatie er bij kunnen gebruiken ,wat gebeurd daar mee nou die worden ziek.
  Dus hogere ziekte kosten.

 3. Er is een fors bedrag van fraudeurs op het spoor zoals ik op postbus 51 las.
  hoe komen ze er dan bij dat er zoveel geld door pgbers gebruikt is.Ieder jaar maakt menzis de salarissen van zorgverleners over,hoe kan iemand dan frauwderen.De mensen buiten de stad naar het ziekenhuis sturen gaat niets opleveren dat gaat geld aan zieken taxi,s kosten bijv van wmo gebruikers.als ze in hun buurt naar het ziekenhuis gaan kost dat retour 3euro.Van groningen naar leeuwarden kost met de zieken taxi 225euro en als de chauffeur moet wachten nog eens 40 euro wacht geld.
  Het is de hoogste tijd dat denhaag zich eerst verdiept hoe zaken werkelijk gaan,voordat ze roepen.Er word in groningen een zorgkantoor gebouwd van wmo geld is dat normaal,en dan mensen voor scoot laten bijbetalen,zie nat ombudsman.pgb ers krijgen te horen dat we te duur zijn,oneigenlijk gebruik misschien van de gemeente,s.geef ze nog meer geld ,dan is het hek van de dam.Minima krijgen 900euro het eind van de rekeningen houden ze geen eten over.Schippers wet is de pest.zieken zonder uitzicht mogen wat haar betreft er wel een eind aan maken ,dat is goedkoper maar mens onwaardig.
  Ik doe niet meer aan sex,
  de regering naait mij iedere dag

 4. Kies beter is niet betrouwbaar. Ik ben zorgverlener en probeer nu al maanden mijn bereikbaarheids gegevens aan te laten passen, zonder resultaat. Ik word door kies beter van het kastje naar de muur gestuurd. Op deze site de beste zorg vinden? Niet dus.

 5. Kiesbeter punt nl is een wassen neus. Zolang gebruik gemaakt blijft worden van manipuleerbare gegevens en er geen hond is die komt controleren of het beste jongetje van de klas de geleverde prestaties ook echt waar maakt, is het een site met vergelijkingen van niks. Maar dat ligt louter en alleen niet aan kiesbeter.

 6. Ik heb bij een branchevereniging gewerkt en ben betrokken geweest bij het kwaliteitskader. Over de patientenvereniging zeiden wij: “met zulke vijanden heb je geen vrienden meer nodig”. het is echter niet alleen het geld zoals Hans suggereert. Brancheverenigingen hebben te maken met leden die hen op scherp zetten. Die leden brengen daarnaast ook nog kennis in. Bij patientenverenigingen moet het allemaal uit de intrinsieke motivatie komen. Daarnaast zijn het allemaal verschrikkelijk aardige mensen…

 7. @ Rob. Tja, toen de stuurgroep besloot dat zij van de sterren afwilde, toen werd wederom duidelijk hoe zwak de patientenverenigingen zijn. Het model van de stuurgroepen is niet fout, maar de patientenverenigingen moeten snel geprofessionaliseerd worden. Zij zijn geen partij voor de brancheverenigingen. Het is ook duidelijk waarom dit onevenwicht er is. Vergelijk de middelen die beide partijen vrijmaken voor hun bijdragen aan de stuurgroep.

 8. Dat is gemakkelijk. Zorg ervoor dat kiesBeter onafhankelijk wordt van de stuurgroepen. Die worden immers gedomineerd door zorgaanbieders en komen met voorstellen om de sterren af te schaffen en de onderliggende gegevens te presenteren. Dat maakt kiesBeter natuurlijk minder toegankelijk en dat lijkt ook precies het doel. En wie krijgt het binnen het kwaliteitsinstituut voor het zeggen? Ik vermoed de stuurgroepen. Het is duidelijk wat de consument wil. Die wil graag een totaaloordeel per zorgaanbieder. Dat zijn goede methoden voor. Elke constellatie waarbinnen kiesBeter niet de ruimte krijgt om met een totaaloordeel te komen, is gedoemd te mislukken. Ik vermoed dat dat dus ook geldt voor het kwaliteitsinstituut.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.