Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers komt met deltaplan voor verwarde mensen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Weekoverzicht] Minister Schippers maakt een breed plan van aanpak om de zorg aan verwarde mensen te verbeteren. Gemeenten krijgen de regie bij de uitvoering. De beddenreductie gaat gewoon door. Wel komt er een streefcijfer voor ambulante zorg.
Schippers komt met deltaplan voor verwarde mensen
Foto: ANP

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het Algemeen Overleg (AO) van minister Edith Schippers van VWS met de Tweede Kamer op 21 mei.

Breed plan van aanpak verwarde mensen

De minister heeft op 19 mei, dus nog voor het AO, alle betrokken partijen bijeengeroepen voor overleg. Dat zijn er nogal wat: naast de ministeries van VWS en Justitie en veiligheid, de brancheorganisaties voor ggz-aanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, organisaties voor nachtopvang, Leger des Heils en politie. Schippers wil met al deze organisaties in rap tempo een plan van aanpak maken. Dat moet een einde maken aan de praktijk dat verwarde mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en regelmatig in een politiecel belanden. ‘Alle partijen zijn doordrongen van de urgentie’, zei de minister. Dat plan zal, inclusief de financiële gevolgen, in de zomer en ieder geval ruim voor Prinsjesdag, af zijn, zo beloofde ze de Kamerleden. De gemeenten krijgen de regie bij de uitvoering om lokaal maatwerk te verzekeren.

Geen verblijfplaats en zorgverzekering

Schippers is voor een pragmatische aanpak van de problematiek. Ze wil niet wachten met maatregelen tot het plan van aanpak af is. Sommige zaken kunnen direct worden aangepakt, zoals het probleem van de mensen zonder vaste verblijfplaats en zorgverzekering. Ongeveer een kwart van de verwarde mensen heeft geen zorgverzekering. Als dit komt doordat ze geen vast postadres hebben, dan is het aan gemeenten om zonder vertraging een ‘brief verblijfplaats’ te regelen, aldus Schippers. Anderen hebben geen zorgverzekering vanwege schuldenproblematiek. ‘Als zorgverzekeraars hen op grond daarvan weigeren, doen ze iets dat niet mag van de wet.’ Schippers gaat dit onderzoeken.

‘Improvisatieruimte’

Verder wil de minister ervoor zorgen dat lokale partijen ‘improvisatieruimte’ krijgen om de problemen op te lossen. ‘In een spoedsituatie mogen er geen bureaucratische belemmeringen zijn of financiële schotten die verhinderen dat mensen zorg krijgen.’ Wie wat gaat betalen, is nog wel een financiële puzzel. Zo riep Schippers partijen op om goede voorbeelden, zoals in Den Haag, na te volgen. Terwijl de Haagse ggz-organisatie Parnassia maandag bij de hoorzitting in de Tweede Kamer juist liet weten daarmee te gaan stoppen, omdat ze te veel geleverde zorg niet vergoed krijgt en uit eigen zak moet betalen. Extra geld heeft de minister niet op de plank liggen. Meer middelen voor verwarde mensen, betekent altijd minder geld voor iets anders.

Schippers wil door met beddenreductie

De Kamerleden waren over het algemeen tevreden met de toezeggingen van de minister. Maar er ontstond nog wel een discussie over de beddenreductie. Het CDA en de SP willen dat de minister tijdelijk pas op de plaats maakt met de beddenafbouw, omdat die volgens het Trimbos-instituut sneller gaat dan is afgesproken, zonder dat de hulp aan huis overal goed van de grond komt. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vraagt de minister daarom om behoedzaamheid om grotere problemen op de lange termijn te voorkomen. Ook de ChristenUnie en de SGP stellen dat de vermindering van het aantal bedden en de organisatie van zorg aan huis twee communicerende vaten zouden moeten zijn.

Streefcijfer voor ambulantisering

Maar Schippers wil niets weten van het tijdelijk stopzetten van de beddenreductie. Ze wijst erop dat de afbouw landelijk nog beperkt is; gemiddeld bedraagt die 4 procent. Daarnaast vergt het volgens de minister een cultuuromslag om te stoppen met het langdurig opsluiten van patiënten in ggz-instellingen en ze in plaats daarvan in hun eigen omgeving te helpen. De schwung die daarbij nodig is, wil ze vooral niet onderbreken. Wel wil Schippers in kaart brengen waar de ambulantisering achterblijft, omdat er grote regionale verschillen zijn. ‘In sommige regio’s gaat de afbouw snel, in sommige juist niet. Op sommige plekken komt goede vervangende hulp aan huis goed van de grond, in andere niet. Daar waar het achterblijft, wil ik ingrijpen.’ Ook is de minister bereid om, net als voor de afbouw van bedden, een streefcijfer voor de ambulantisering af te spreken.

Geestelijke gezondheidszorg

De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.
Bekijk het dossier

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dat is nogal wat: een Poolse Landdag organiseren van ‘weldenkenden’om je op kostenreductie gebouwd beleid te laten steunen. Dit nu  over de hoofden van een zwellend deel van de bevolking, dat  geleidelijk, maar zeer breed verlies van goede lichamelijke en geestelijke weerbaarheid  ( gebrek preventie op gebeid houding en bewegen)met verwardheid uit,  We zien dat de instroom in de WIA nu de psychische aandoeningen als grootste leverancier heeft gekregen. Er is weinig nodig om mensen, die in hun jeugd door leefstijl ( zittend met door de volwassenwereld aangereikte technologie) een achterstand in ontwikkeling van meerdere orgaanstelsels en hun samenhangende functie ontwikkelen, door tegenslag of onbegrip tot verwardheid te brengen. Als de politiek geen kennis over de benodigdheden van een lichamelijk goed gezonde en tegen veel stootjes opgewassen jeugd toelaat en een Gezondheidsraad hier geen medische kennis over aandraagt, dan zal de verwardheid wel eens infectieus kunnen worden.   

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.