Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers maakt zich sterk voor palliatieve zorg

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers vindt de inzet van vrijwilligers in de palliatieve zorg belangrijk en wil dit duurzaam blijven ondersteunen. Dat schrijft zij in een Kamerbrief.
Schippers maakt zich sterk voor palliatieve zorg

De brief gaat over de evaluatie van de Regeling palliatieve terminale zorg (Rptz). De regeling bestaat sinds 2007 en regelt instellingssubsidies die op aanvraag kunnen worden verstrekt aan hospices/bijna-thuishuizen en netwerken palliatieve zorg. Het eerste deel van het geld (15 miljoen euro) is bedoeld voor het stimuleren van vrijwillige palliatieve zorg. Het tweede deel is bedoeld voor het coördineren van de netwerken palliatieve zorg. Er zijn 66 netwerken in Nederland met nationale dekking, waarin aanbieders van palliatieve zorg zich verenigd hebben.

Kwaliteit omhoog

Schippers heeft door onderzoeksbureau HHM laten onderzoeken hoe de Rptz ervaren wordt. In het algemeen zijn zowel de organisaties voor vrijwillige palliatieve zorg als de netwerken tevreden over de huidige regeling. Zij vinden dat de regeling heeft bijgedragen aan de verbetering van kwaliteit van zorg en deskundigheidsbevordering onder vrijwilligers die palliatieve zorg verlenen en dat de steun cruciaal is voor het voortbestaan van deze vorm van zorg. Voor de netwerken geldt daarnaast dat de regeling heeft bijgedragen aan het in stand houden van een landelijk dekkend netwerk van regionale netwerken palliatieve zorg.

Doorontwikkeling

In het onderzoek komt ook naar voren dat het nu tijd is voor doorontwikkeling van deze vorm van zorg; daarvoor is onder andere structurele borging van de regeling nodig. Structurele borging in de Zvw, Wmo of Wlz is op dit moment nog niet mogelijk of wenselijk, om die reden adviseert HHM om de huidige subsidieregeling tot 2020 voort te zetten inclusief hogere eisen aan kwaliteitsverbetering. In 2020 is het Nationaal Programma Palliatieve zorg (2015-2020) afgerond, zijn de consortia opgericht, is er vijf jaar geïnvesteerd om palliatieve zorg op een hoger niveau te krijgen en hebben de netwerken de mogelijkheid gehad zich verder te ontwikkelen. HHM adviseert om in aanloop naar dat moment de mogelijkheden te onderzoeken om de ondersteuning van de netwerken palliatieve zorg vanaf 2021 niet langer via een aparte subsidieregeling te financieren.

Schippers enthousiast

Schippers laat in de brief weten dat zij het advies in hoofdlijnen opvolgt. Voor de uitwerking wil zij in overleg treden met betrokken partijen. Over de precieze uitwerking belooft Schippers begin 2016 meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.