Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: Meer inzicht in kosten medicijnen

Mark van Dorresteijn
De farmaceutische industrie moet meer inzicht geven in de kosten van dure medicijnen omdat die een steeds groter deel van de zorgkosten opslokken. Die oproep deed minister Edith Schippers van VWS in het Chinese Dalian waar ze de zomereditie van het World Economic Forum bijwoont.
Schippers: Meer inzicht in kosten medicijnen

Er komen steeds meer heel dure medicijnen op de markt. Ze zijn vaak bestemd voor een klein aantal patiënten en zijn daardoor zeer prijzig. Maar alleen de industrie kent het kostenplaatje van de geneesmiddelen, aldus Schippers. Zij vindt dat de samenleving recht heeft om te weten hoe de kosten zijn opgebouwd omdat de samenleving deze kosten ook moet opbrengen.

Lange adem

Transparantie in deze zaken krijgen, is volgens haar een kwestie van de lange adem. ‘Dit veranderen we niet zomaar, het zal stap voor stap gaan, maar we moeten er nu een begin mee maken.’ Ze voert inmiddels al gezamenlijk met België en Luxemburg prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie omdat ze samen sterker staan.

Volgend jaar als Nederland voorzitter van de Europese Unie is wil ze het onderwerp hoog op haar agenda plaatsen. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.