Schippers onderzoekt inperken risicoselectie

Zorgverzekeraars proberen steeds meer om verzekerdenstromen te sturen. Dat schrijft minister Schippers vorige week op basis van NZa-onderzoek aan de Kamer. Ze onderzoekt daarom maatregelen om dit terug te dringen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Schippers onderzoekt inperken risicoselectie
Foto: ANP Martijn Beekman

Uit de cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat verzekeraars steeds meer praktische drempels opwerpen voor de toegang van hun polissen voor specifieke groepen. Het gaat hier om praktische drempels voor niet-leden van de betreffende doelgroep, bijvoorbeeld via informatieverstrekking en de vindbaarheid van polissen op de website of door het beperken van de toegang tot de aanvullende verzekering. De NZa concludeert dat deze ontwikkeling kan leiden tot risicoselectie. Vooralsnog zijn de wettelijke kaders waarbinnen verzekeraars moeten opereren met risicoselectie nog niet overtreden.

Maatregelen

Minister Schippers schrijft in een afgelopen vrijdag verstuurde Kamerbrief: ‘De NZa onderstreept dat het sturen van

2
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Risicogroepen worden allang slinks gemeden. ONVZ heeft jaren geleden mensen betiteld als fraudeurs omdar ze 2 brillen per jaar kochten. Zij kregen geen toelating naar hun nieuwste topverzekering en werden zo slim eruit geboesjoerd. Ik ken iemand die jaren later noodgedwongen naar de collectieve verzekering ging van de gemeente, omdat de gemeente dan verplicht is de meerkosten van zorg te vergoeden.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.