Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers: ‘Specialisatie komt ziekenhuis ten goede’

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS noemt het verstandig als ziekenhuizen selectief kiezen welke zorg zij aanbieden. Een ziekenhuis dat koste wat kost alles moet aanbieden, werkt ondoelmatigheid in de hand. Schippers zegt dit in reactie op Kamervragen van Henk van Gerven (SP).
Schippers: ‘Specialisatie komt ziekenhuis ten goede’

Van Gerven stelt de vragen naar aanleiding van een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Het gerecht bepaalde dat een ziekenhuis een klinisch geriater mocht ontslaan omdat deze te weinig productie draaide.

Financiën en kwaliteit

In haar antwoorden gaat Schippers verder in op de samenhang tussen kwaliteit en kostenbeheersing. Ze noemt het onmiskenbaar dat financiële belangen een rol kunnen spelen in de keuzes van ziekenhuizen om bepaalde zorg wel of niet aan te bieden. ‘In deze specifieke situatie gaat het om het opzetten van een praktijk die in de betreffende regio klaarblijkelijk moeilijk rendabel is te maken. Een vraag hierbij kan zijn of het verstandig is als een ziekenhuis koste wat kost alles moet aanbieden: dit kan ondoelmatigheid in de hand werken. Ook vanuit het oogpunt van kwaliteit en de concentratie van zorg is het niet verstandig dat elk ziekenhuis alle zorg aanbiedt.’

Bestuurlijke afspraken

Schippers wijst er verder op dat zij bestuurlijke afspraken heeft gemaakt met veldpartijen in de zorg. ‘Onderdeel van die afspraken is een inhoudelijke agenda gericht op het bevorderen van substitutie, spreiding en specialisatie van zorg zodat ziekenhuizen zich kunnen richten op die specialismen waar ze goed in zijn, het terugdringen van ongewenste praktijkvariatie en het bevorderen van doelmatig en gepast gebruik.’ In deze afspraken vinden partijen handvatten om hun uitgavenontwikkeling te beheersen. ‘Financiële belangen en kwaliteit kunnen elkaar in die zin versterken’, stelt de minister tot slot.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.